Kourtney Kardashian je pila majčino mlijeko kad je bila bolesna. Ima li to smisla?

BEBE se ne mogu zasititi majčinog mlijeka. Ono ima brojne prednosti za novorođenče u razvoju. U 235 mililitara majčinog mlijeka nalazi se oko 170 kalorija, 10 grama masti, 16 grama ugljikohidrata, dva grama proteina, kao i vitamini i minerali. Majčino mlijeko postalo je izbor nekih bodybuildera koji se nadaju da će njegovom konzumacijom potaknuti rast mišića. Reality zvijezda, Kourtney Kardashian, također je priznala da ga je pila kad je bila bolesna.

Može li ljudsko mlijeko doista ojačati imunološki sustav odrasle osobe? Prema stručnjacima, to je malo vjerojatno. Također, ispijanje tuđeg mlijeka može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike.

"Majčino mlijeko sadrži antitijela, enzime i bijele krvne stanice koje mogu ojačati imunološki sustav te potencijalno pomoći u borbi protiv prijeteće infekcije", kaže savjetnica za dojenje Leanne Rzepa.

Kardashian je pokušavala iskoristiti upravo te prednosti, no ne postoje dokazi da te dobrobiti funkcioniraju za odrasle.

Bolje je izbjegavati sirovo majčino mlijeko, osobito od drugih osoba

"Majčino mlijeko posebno je prilagođeno da zadovolji prehrambene potrebe dojenčadi i sadrži antitijela koja pomažu u jačanju njihovog imunološkog sustava", tvrdi nutricionistica Ayat Sleymann.

U konačnici, kaže ona, nema dovoljno dokaza koji bi poduprli učinkovitost majčinog mlijeka kod odraslih kao učinkovitog liječenja bilo koje vrste bolesti. Probavni sustav dojenčadi drugačiji je od onog odrasle osobe.

"Odrasli tehnički mogu piti majčino mlijeko. Majčino mlijeko je tekućina bogata hranjivim tvarima koju proizvode mliječne žlijezde za prehranu mladih, ali općenito nije uobičajeno da odrasli redovito konzumiraju majčino mlijeko. Bolje je izbjegavati sirovo majčino mlijeko, osobito od drugih osoba", napominje Sleymann.

Naime, majčino mlijeko nastaje od krvi, pa darivateljicu mlijeka treba pregledati i testirati zbog mogućeg rizika od prijenosa infekcija i drugih kontaminanata. Ti rizici mogu biti bakterijski, kao i zarazne bolesti, poput HIV-a, sifilisa te hepatitisa B i C.

Za sve je kriv placebo efekt

"Ako netko vjeruje da će se nakon pijenja majčinog mlijeka osjećati bolje, mogao bi doživjeti psihološki osjećaj blagostanja samo zato što vjeruje da ono djeluje", smatra Sleymann.

Dakle, kada smo bolesni, sve što trebamo je odmarati se, piti puno tekućine i malo bolje brinuti o sebi.

Pročitajte više