Kunu se da pomažu: Psiholozi otkrivaju savjete kako odgojiti odgovorno dijete

Foto: Pexels

SVI RODITELJI žele pomoći svojoj djeci da izrastu u odgovorne odrasle osobe. To može uključivati ​​manje ciljeve kao što su pomaganje da steknu vještine potrebne da budu produktivni članovi društva i pomaganje da budu zdravi, sretni i sposobni brinuti se sami za sebe. Kako bi ohrabrili i pomogli usmjeriti roditelje prema postizanju ovog cilja, psiholozi sa Sveučilišta Cornell izdvojili su nekoliko savjeta koji mogu pomoći da njihova djeca postanu odgovorni pojedinci.

Kao jedan od glavnih savjeta, psiholozi ističu kako roditelji nikada ne bi smjeli raditi stvari umjesto svoje djece za koje su sigurni da ih ona mogu napraviti sama. Kako objašnjavaju, čak i mala djeca mogu pomoći u određenim kućanskim poslovima ili se sama ujutro obući. Isto tako, tvrde da bi roditelji djecu uvijek trebali podučavati važnim vještinama i davati im pozitivne povratne informacije.

''Nemojte samo govoriti svome djetetu što da radi, već ga direktno uključite u određenu aktivnost i pokažite mu kako. Naprimjer, malom djetetu se može reći da pospremi svoje igračke, ali obično je mnogo bolja i učinkovitija opcija pokazati mu što mislite. Djeca ponavljaju baš sve i na takav način uče'', objašnjavaju stručnjaci.

Kako bi dijete izraslo u odgovornu osobu, roditelji bi ga također trebali učiti da su greške odlična prilika za učenje. Naime, svi griješe pa će vjerojatno i vaša djeca. Pokušajte ne pretjerano reagirati kada se to dogodi. Umjesto toga, na pogreške gledajte kao na priliku za učenje i poduzimanje boljih radnji u budućnosti. Psiholozi naglašavaju da bi djeca trebala iskusiti prirodne posljedice svoga ponašanja bez obzira na to kakvo ono bilo.

Pročitajte više