Majka doji četverogodišnjeg sina i ne misli prestati: To jača našu povezanost

SVJETSKA zdravstvena organizacija kaže da bi se bebe trebale dojiti u skladu s njihovim potrebama, barem prvih šest mjeseci, a nakon toga do druge godine ili više. Kada je riječ o novinarki Allison Yarrow, ona je odlučila dojiti sve dok njezin sin to bude htio. Dječak sada ima četiri godine, a ona tvrdi: "Dojenje nam dobro ide."

Smatra da je dojenje način da se poveže i komunicira sa sinom. Doji ga jednom ili dvaput dnevno, ponekad i više puta ako je bolestan.

"Osjećam se dobro. Dojenje je intimnost, gledanje u oči, maženje. To jača našu povezanost", ističe i dodaje da zapravo uživa u tom procesu.

"Moj sin normalno jede hranu, dakle ne dolazi k meni zbog toga. Osim toga, postoje i druge dobrobiti dojenja. Istraživanja pokazuju da dojenje može smanjiti rak dojke i jajnika. Kada dojite, oslobađa se hormon oksitocin, tako da se zapravo time stvara dobar osjećaj", poručuje.

Klinika Mayo navodi da je dojenje povezano sa smanjenjem akutnih infekcija, kao i kroničnih stanja odraslih poput pretilosti, raka, bolesti srca i alergija.

Yarrow ima i dvoje starije djece, koje je prestala dojiti prije nego što su navršili dvije godine. Iako se polazak u vrtić smatra kao potencijalno vrijeme za odvikavanje od dojenja, ona smatra da je to "neka vrsta društveno nametnutog roka".

"Nemam planove oko toga kada ću prestati dojiti. Sve odluke oko ove intimnosti koju dijelimo donijet ćemo zajedno", zaključuje.

Pročitajte više