Majke beskućnice završile iza rešetaka zbog skvotanja kuće

DVIJE majke beskućnice u Kaliforniji uhićene su prošli tjedan zbog kontinuiranog skvotanja jedne slobodne kuće na području Oaklanda u kojoj se nalaze od prošlog studenoga.

Tolani King i Misty Cross članice su grupe od šest majki koje se nazivaju Moms 4 Housing ili u slobodnom prijevodu "mame za udomljavanje". Grupa je postala popularna prošle godine zbog svoje borbe za prihvatljive cijene najma stanova u tom području Kalifornije, a u vrlo kratkom roku došla je i do velikog broja pristalica.

Policija je napravila uviđaj prema anonimnoj prijavi, a uz dvije majke, uhićeno je i nekoliko ljudi koji su se u tom trenutku nalazili u kući jer su im došli dati podršku. Slučaj je brzo postao nacionalna vijest, a iako su žene ubrzo puštene iz pritvora, javnost se obrušila na policiju.

“Ljutita sam zato što su moje sestre u lisicama isto kao oni koji nam daju podršku. Mi također imamo pravo na krov nad glavom i ne možete nam ga oduzeti”, izjavila je za lokalnu televiziju Dominique Walker, još jedna majka iz grupe koja njihovu povezanost opisuje kao “neslomljivo sestrinstvo”.

King i Cross puštene su iz zatvora Santa Rita nakon što su predale 5000 dolara jamčevine koju su im poslali obožavatelji, a poslije izlaska iz zatvora vratile su se kući i organizirale roštilj za prikupljanje pomoći.

Lokalni sud nedavno je presudio da njih šest nema pravnu osnovu za boravak u spomenutoj kući koja pripada jednoj agenciji za nekretnine i naredio im da se isele u roku od pet dana. Budući da nisu napustile kuću u navedenom roku, čekaju se sljedeći koraci vlasnika.

Majke žive u tom prostoru sa svojom djecom, a prema njihovim riječima, ako im se ne pronađe drugi prostor u kojem bi mogle boraviti, jednostavno će završiti na cesti jer nemaju dovoljna primanja da unajme kuću.

Glasnogovornik agencije za nekretnine, koji je tijekom policijske intervencije prvi put uspio ući u kuću, rekao je da agencija planira obnoviti kuću koju je kupila na aukciji prošle godine i zatim je prodati na tržištu. Oštro je osudio lokalne vlasti zbog pružanja podrške ovoj grupi i rekao da bi bilo bolje, umjesto što koriste ove majke da bi dobili malo medijske pozornosti, da ulože malo truda i pronađu kvalitetno rješenje koje bi pomoglo njima i njihovoj djeci. Prema njegovim riječima, ispada da je najjednostavnije rješenje stambenog problema jednostavno ilegalno zaposjesti neki prostor.

Pročitajte više