Mama: Rodila sam prvo dijete s 42 godine. Bolja sam majka zahvaljujući tome

Foto: Shutterstock

OKO najbolje dobi za majčinstvo često se lome koplja jer neki smatraju da su rane dvadesete idealne, dok drugi vjeruju da rađanje prvog djeteta u zrelijoj dobi donosi velike prednosti.

Kako bilo, radi se o nečem individualnom, a jedna je mama za Insider otkrila svoju stranu priče.

"U očima društva ja sam stara mama. Svoju 21-mjesečnu kćer začela sam prirodnim putem kada sam imala 41 godinu i 9 mjeseci. Rođena je u kolovozu 2020. godine. Njen otac me zaprosio u srpnju 2019., a vjenčali smo se dva mjeseca kasnije.

Nisam provela analizu rizika za majku u mojoj dobi ni šanse da ću roditi dijete s genetskim poremećajem. Nisam razmišljala o neovisnosti koje sam se tako odrekla i koja mi je omogućila da u trenutku donesem odluku o majčinstvu.

Nisam uzela u obzir činjenicu da će moji srednjoškolski prijatelji slati svoje kćeri na fakultet dok ću ja juriti svoju kćer s pelenama. Ili da ću proći kroz menopauzu dok većina majki njezinih vršnjakinja bude na vrhuncu seksualnosti", započela je ova mama.

Kaže da je iskoristila priliku da stvori život s partnerom kojeg je voljela

"Učinila sam ono što sam htjela. Dok je moja anksioznost na vrhuncu, moja razina radosti je nadilazi. Osjećam se kao da sam dobila priliku živjeti dva života", otkrila je.

Kaže da joj je prvi život omogućio da trenira kako bi dosegnula svoj trkaći vrhunac i posjetila preko 30 zemalja. Ne zamjera kćeri kada ne može odletjeti u Pariz na vikend. Već je to učinila.

Njen odnos s roditeljima dobio je drukčiju dimenziju, kako kaže. "Velika mi je radost vidjeti mog oca kako drži moju kćer za ruku, a majku kako s njom ukrašava kolačiće. Godine su mi dale mogućnost da vidim da moji roditelji, koji obasipaju moju kćer ljubavlju, tako i meni neizravno pokazuju koliko me zapravo vole. Nisam sigurna da bih ovo primijetila s 25 godina", priznala je.

"Ja sam bolja mama zbog svih stvari koje sam doživjela"

"Nadam se da ću sad moći sebe zaustaviti kad primijetim da kćer tretiram kao svoj produžetak, kakve obrasce sam uviđala kod svoje majke i bake. Također sam živjela dovoljno dugo da shvatim vrijednost terapije za parove", rekla je.

Pročitajte više