Mame pitaju: Kako prepoznati prve znakove depresije kod djece?

Foto: Shutterstock

JE LI moje dijete depresivno ili samo povučeno, jedno je od pitanja koja si postavljaju mnoge majke. Zato je psihologinja i psihoterapeutkinja Nikolina Essert otkrila kako prepoznati prve znakove depresije kod djece i ponudila konkretne korake koje svaki roditelj treba poduzeti ako primijeti pojavu depresivnog raspoloženja kod svog djeteta.

"Kod tinejdžera je normalno da raspoloženje ide gore-dolje. Ono što nam može biti signal da se nešto događa je kada je recimo dva tjedna adolescent loše raspoložen. To možemo vidjeti po tome da loše spava, samoozljeđuje se, prestaje jesti ili prekomjerno jede, da se osamljuje, da je razdražljiv ili se žali na neke fizičke simptome, zbog kojih ne može ići u školu", rekla je Essert u videu o mentalnom zdravlju adolescenata.

Riječ je o novom video serijala Mame pitaju, u kojem će psihologinje i dječje psihoterapeutkinje, odgojitelji koji rade s djecom različitih dobi i drugi stručnjaci iz područja odgoja odgovarati na odgojne dileme koje muče sve majke.

"Prikupili smo pitanja majki o kojima se rijetko govori otvoreno, kao što su problemi mentalnog zdravlja kod djece, i pronašli stručnjake koji mogu pomoći majkama i očevima. Roditelje se danas bombardira informacijama sa svih strana, djeca sve manje nekih svojih osobnih promišljanja dijele s roditeljima, a događaji kojima svjedočimo unatrag nekoliko tjedana pokazuju nam da danas, nažalost, mnogi i ne poznaju svoju djecu. Baš zato radimo na kvalitetnim odgojnim sadržajima. Trudimo se majkama i očevima pružiti dobre, konkretne i stručne savjete, a serijal Mame pitaju dio je te misije", ističu iz izdavačke kuće Salesiana.

Serijal se sastoji od deset videa koji će se objavljivati na YouTube kanalu Salesiane svake nedjelje u 20 sati.

Pročitajte više