Mitovi o proljevu za koje moderni stručnjaci kažu - ne vjerujemo da ljudi još uvijek vjeruju u to!

Foto: 123rf

NARAVNO da znanost stalno donosi neke novine, da istraživanja donose obrate o svemu što nas okružuje, da uz pomoć njih danas lakše razumijemo svijet oko sebe pa zato nije čudno da se činjenice mijenjaju i u medicini te da neki zastarjeli savjeti ne samo da danas više ne vrijede već se smatraju i štetnima. Jedna od takvih promjena vezana je i uz proljev, dječji proljev - i to proljev uslijed crijevne viroze koja je njen najčešći uzrok te onaj proljev kojeg mnogi roditelji vežu uz nicanje zubića. 

>>>Proljev kod dojenčadi<<<

O novom pogledu na proljev pisao je nedavno američki pedijatar, dr. David L. Hill, koji je istovremeno i otac te čest govornik na stručnim skupovima vezanima uz djecu i pedijatriju, a koji kažu da mu se dana već pomalo kosa diže na glavi od tih nekih zastarjelih savjeta kojima moderni roditelji, baš kao i brojni pedijatri, još uvijek slijepo vjeruju. 

Mit br. 1 - Dvopeki i riža 

Proljev se ne treba tretirati samo dvopekima i neslanom rižom. Kada je u pitanju trovanje hranom ili intolerancije na određenu vrstu namirnica tada je potrebno u danima kada je proljev najjači, ne nuditi djetetu namirnice na koje sumnjate da su izvor problema, ali ih nikako ne trebate liječiti samo dvopekima i suhom, nezačinjenom rižom, ribanim jabukama i štapićima. Pogotovo ne ako je u pitanju crijevna viroza jer viroza, kao i svaka druga, ruši djetetov imunitet i stoga je potrebno djetetu dati malo "lijeka"  i to baš u obliku hrane kako bi se njihov imunološki sustav lakše borio protiv bolesti. 

Dvopeki, štapići i riža nisu bogati nutrijentima pa stoga nisu niti dovoljna hrana za jačanje imuniteta, i baš zato djeci treba dati da jedu - ne sve naravno, ali se zaista ne treba zadržavati na spomenutim nisko nutritivnim namirnicama. Proljevu je potrebna kruta hrana, organizmu su potrebni vitamini i minerali, i zato ako dijete pati samo od proljeva (ne i povraćanja jer povraćanje ipak spada u višu razinu iziritiranosti cijelog probavnog sustava i zato se mora tretirati opreznije) dajte djetetu veći izbor - klonite se jedino masne hrane i slatkiša. I tu ne treba paziti imaju li namirnice visoki udio vlakana ili nečeg drugog - važno je samo da se djetetov imunitet ne ruši još više te da krutom hranom pomognete proljevu da se zgusne. Tako barem tvrdi dr. David L. Hill koji svoja saznanja temelji na dugogodišnjem iskustvu i usavršavanju na području pedijatrije.  

>>>Proljev kod djece: najčešći simptomi i načini liječenja<<<

Mit br. 2 - Proljev i nicanje zubića

Unatoč uvriježenom mišljenju nemaju veze s vezom. Iako se proljev dugi niz godina spominjao kao jedan od čestih simptoma nicanja zubi, prema riječima spomenutog stručnjaka, sam proljev i samo nicanje zubića nemaju biološke veze, iako - ako dijete u tom periodu u usta gura sve i svašta - tada može doći do blage infekcije uzrokovane bakterijama, virusima, prljavštinom. Biološki dakle proljev nije simptom nicanja zubića, ali jest simptom žvakanja svega što djetetu padne pod ruku. Tim više što nervoza utječe na razinu stresa, a viša razina razina stresa ruši imunitet pa se stoga u tom nervoznom razdoblju imunitet nešto slabije bori protiv nevidljivih bakterija skrivenih na dječjim igračkama, gazama i svemu što djeca imaju potrebu tada trpati u usta. 

Pročitajte više