Može li žena ostati trudna dok doji ili je to samo mit?

Foto: WeHeartIt

DOJENJE je divno iskustvo za mnoge majke, a nekima može i odgoditi povratak menstruacije nakon poroda, ali što ako pokušavate opet začeti ili izbjegavate novu trudnoću? Što trebate znati?

Laktacija utječe na ciklus

Kada dojite dijete, vaše tijelo proizvodi hormon prolaktin koji potiče laktaciju, tj. proizvodnju mlijeka. Što češće dojite, to je viša razina prolaktina u vašoj krvi, a on može djelovati na vašu plodnost tako da spriječi ovulaciju. Neke majke uopće nemaju menstruaciju dok doje, a drugima dojenje uopće nije poremetilo ciklus nakon povrataka menstruacije, ni djelovalo na plodnost.

Dojenje kao kontracepcijsko sredstvo?

Ako sprječava ovulaciju, dojenje može poslužiti kao sredstvo sprječavanja začeća? Ne baš uvijek.

Savjetnica za dojenje Deedee Franke objasnila je za portal Sheknows da se majkama koje hrane bebe vlastitim mlijekom i to isključivo putem dojke, a ne bočice, s njim spavaju te ga često doje danju i noću, nerijetko kasnije vraća menstruacija i uspostavlja normalan ciklus pa u tom slučaju dojenje funkcionira kao sredstvo sprječavanja začeća s učinkovitošću od 98 posto. Međutim, kada vam se jednom vrati menstruacija, dojenje nije pouzdana metoda i ako ne želite novu trudnoću, trebate se okrenuti drugim metodama.

Pokušavanje začeća


Začeće može biti pravi izazov ako dojite. Nekim se majkama dugo nakon pojave prve postporođajne menstruacija ciklus nije ustalio sve dok nisu prestale s dojenjem. Ta činjenica može planiranje začeća učiniti gotovo nemogućim. Kako znati kada je vrijeme za spolni odnos i kada se testerati na trudnoću kada ne znate kada očekivati menstruaciju?

Stoga dobro pratite svoje tijelo te pokušajte doznati kada ovulirate testom za dokazivanje ovulacije koji možete kupiti u ljekarnama, mjerenjem temperature ili signalima koje inače osjećate, ako ih osjećate, u vrijeme ovulacije. 

>>Žene, provjerite znate li sve što trebate znati o ovulaciji<<<

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz dojenje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: dojenje.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više