Najčešće komplikacije u trudnoći koje ne bismo smjeli ignorirati, tvrde ginekolozi

Foto: Pixabay

ISTRAŽIVANJA pokazuju da većina trudnoća prolazi bez incidenata, ali otprilike osam posto svih trudnoća uključuje komplikacije koje, ako se ne liječe, mogu naškoditi majci ili djetetu. Dok se neke komplikacije odnose na zdravstvene probleme koji su postojali prije trudnoće, druge se javljaju potpuno neočekivano.

Hiperemeza gravidarum

Dok mnoge trudnice doživljavaju jutarnje mučnine tijekom trudnoće, žene s hiperemezom gravidarum imaju teške jutarnje mučnine koje često rezultiraju značajnim gubitkom težine i mogu zahtijevati hospitalizaciju. Naime, trudnice koje boluju od ovog stanja imaju jaku mučninu i povraćaju, a upravo često povraćanje i smanjeni apetit dovode do gubitka kilograma, a ponekad i do dehidracije. Glavna razlika između hiperemeze gravidarum i uobičajenih jutarnjih mučnina je ta što hiperemeza rezultira gubitkom težine od 5 posto ili više u odnosu na težinu prije trudnoće.

Gestacijski dijabetes

Dijabetes je stanje koje sprječava vaše tijelo da razgradi šećer, a gestacijski dijabetes je tip dijabetesa koji se javlja isključivo za vrijeme trudnoće. Jedan od najvećih rizika gestacijskog dijabetesa je da bi vaša beba mogla narasti puno više nego što je normalno, stanje koje se naziva makrosomija te znatno otežava porod.  Ako se smatra da je beba prevelika za siguran vaginalni porod, liječnik će preporučiti carski rez, donosi Hopkins Medicine. Gestacijski dijabetes nema vanjskih znakova ni simptoma, a ginekolozi ga provjeravaju između 24. i 28. tjedna trudnoće ili ranije ako je riječ o visokorizičnim ženama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili povijest gestacijskog dijabetesa.

Placenta previa

Tijekom trudnoće posteljica vašoj bebi daje kisik i hranjive tvari za pravilan razvoj. Posteljica je u većini slučajeva pričvršćena za gornji dio maternice, ali kod placente previje u potpunosti ili djelomično prekriva cerviks (koji je otvor između maternice i vagine). Većem riziku od ove komplikacije mogu biti izložene trudnice koje imaju fibrome ili ožiljke na maternici od prethodnih trudnoća ili operacije maternice. Glavni simptom je vaginalno krvarenje koje nije popraćeno grčevima ili drugim bolovima. Neke žene, međutim, ne osjećaju nikakve simptome, a dijagnozu tada ginekolog potvrđuje ultrazvukom ili fizičkim pregledom.

Preeklampsija

Preeklampsija je stanje koje uzrokuje iznimno visok krvni tlak u trudnoći. Može biti opasna po život ako se ne liječi, a obično se događa nakon 20. tjedna trudnoće, često kod žena koje uopće nemaju povijest visokog krvnog tlaka. Simptomi preeklampsije mogu uključivati ​​jaku glavobolju, promjene vida ili bol ispod rebara. Međutim, mnoge žene ne osjete simptome odmah, već im je prva uzbuna kada dođu na rutinski pregled i imaju visok krvni tlak. Čimbenici rizika za preeklampsiju uključuju povijest visokog krvnog tlaka, pretilost (indeks tjelesne mase ili BMI veći od 30), dob (majke tinejdžerice i one starije od 40 godina imaju veći rizik) te višestruku trudnoću.

Pročitajte više