Najkorisniji savjet za prvu godinu života bebe

Foto: WeHeartIt
 
ČIM ste objavili rodbini, prijateljima i svojim bližnjima da ste trudni, zasigurno ste bili bombardirani "korisnim" savjetima i prijedlozima.
 
To što će biti dobronamjerni, ne znači da će biti i korisni.
 
>>>Kalendar razvoja krupne motorike od rođenja do škole<<<
 
Jedna čitateljica nam je otkrila savjet koji je njoj bio najbolji i najkorisniji. Taj savjet je: sve je faza.

Savjet je jednostavan, a opet najčešće u potpunosti točan i odnosi se na gotovo svaku situaciju s kojom se mame u prvoj godini djeteta suočavaju.
 
Dugogodišnje istraživanje znanstvenika je rezultiralo zaključkom – bebe tijekom svoje prve godine prolaze kroz osam faza, a svaka traje od par dana do nekoliko tjedana.
 
Koliko god bilo teško prolaziti kroz te faze s djetetom, najvažnije je uvijek imati dosta strpljenja i razumijevanja.
 
Roditelji moraju znati da je svaka faza prolazna i da ne traje dugo.
 
Primjerice, beba koja je do nekog određenog vremena mirno jela svaka dva-tri sata odjednom može tražiti veći broj podoja. Tek što je zaspala, budi se i plačući traži jesti. 
 
Tijekom prve godine života beba doživljava velike skokove u razvoju. Ako primijetite da je beba nemirna, puno plače ili je stalno gladna, nema potrebe za dizanjem panike jer je to samo još jedna faza ili takozvani skok u razvoju.
 
>>>Kada je dobro dignuti paniku oko razvoja bebe<<<

 
Prvi skokovi u razvoju događaju se već kroz prvih nekoliko dana kada beba dođe kući iz bolnice, zatim oko prvog tjedna starosti, 2-3 tjedna, 4-6 tjedna, 12 tjedna, 16 tjedna, 6 mjeseci i 9 mjeseci.
 
Nije svaka beba ista, stoga ne mora značiti da će baš u ovim tjednima vaša beba imati skok u razvoju. Skokovi u razvoju ne prestaju s prvom godinom života te se obično javljaju svakih par mjeseci tijekom djetinjstva, a nakon toga periodično i kroz tinejdžersku dob.
 
>>>Preživjeti prvih mjesec dana s bebom<<<.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz faze razvoja, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: faze razvoja.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje. 
 

Pročitajte više