Napravite domaće lizalice za bolno grlo djeteta

Foto: Pinterest
 
ZBOG hladnih napitaka i doba godine koje nam je stiglo, djeci se često dogodi da imaju upalu grla. Za majke obično nastupaju dani muke i razmišljanja kako dijete navesti da prihvati “tretman oporavka”. Neka vam prvi korak budu ove lizalice.
 
Bolno grlo obično nije ozbiljno, ali ukoliko pređe u prehladu, groznicu i uvećane limfne čvorove potrebno je dijete odvesti liječniku. Ali, za početak, ukoliko upala nije velika napravite ove lizalice za bolno grlo sa medom. Djeca mlađa od godinu dana ne smiju ove lizalice.
 
Potrebno vam je: 
 
1 Šalica meda
3 – 4 kapi eteričnog ulja limuna
1 Žlica limunovog soka
Štapići za lizalice
Termometar
Kalupi
 
Postupak:
 
U posudu srednje veličine stavite med, ulje limuna i tremometar. Med treba doseći  temperaturu od 150 stupnjeva. Tokom kuhanja smjese, izvadite žlicom dio smjese i stavite je u hladnu vodu.
Od komadića smjese u vodi će se formirati kristalizirani komadić. Kada se malo ohladi provjerite ga prstima. Kada je smjesa sa medom dostigla pravu temperaturu, skinite posudu sa kola za kuhanje i brzo stavljajte žlicom smjesu u kalupe (ili samo na masni papir za pečenje, ukoliko nemate kalupe) i stavljajte štapiće za lizalice. Tek kada dobijete onaj koji je u potpunosti čvrst, odnosno kada se ne savija i kada ga ne možete spljoštiti prstima, već samo puca pod pritiskom, imate gotovu smjesu.
 
Ostavite da se u potpunosti ohlade i stvrdnu. Umotajte ih u kuhinjski masni papir i zavežite ukrasnim trakicama. Čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu.
 
 

 

Pročitajte više