Neki roditelji obvezuju se provesti 1000 sati godišnje vani: “Djeca puno brže zaspe"

Foto: EPA

DJECA u dobi između 8 i 18 godina provode u prosjeku 7 i pol sati ispred ekrana dnevno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. To je prilično šokantna statistika zbog koje su neki roditelji odlučili dobar dio vremena zamijeniti boravkom vani.

Riječ je o takozvanom pokretu 1000 sati. Majka petero djece Ginny Yurich pokrenula je istoimeni blog 2013., nakon čega je uslijedila objava povezanih knjiga i popularnog podcasta, koji su nadahnuli mnoge roditelje diljem svijeta da izađu sa svojom djecom i pokušaju dosegnuti 1000 sati godišnje na otvorenom. Do 2021. u izazovu je sudjelovalo više od milijun djece. Danas postoji više od 609 tisuća objava s oznakom 1000HoursOutside na Instagramu.

Prije nego što je pokrenula svoj blog, Yurich se borila s odgojem svoje male djece. Vozila ih je s aktivnosti na aktivnost i bila je frustrirana time koliko brzo prolazi vrijeme. Zatim ju je prijatelj pitao želi li s njim i njegovom djecom u park. Pristala je. Osjećala se bolje i nastavila je s tom praksom.

"Počela sam primjećivati da naša djeca napreduju. Bolje su spavali, bolje su jeli. Nisu bili toliko bolesni. Isprobavali su nove stvari na otvorenom, nove igre, nove pokrete. Tijekom proteklih 10 do 12 godina našla sam hrpu istraživanja o tome kako jednostavna igra na otvorenom pomaže djeci u svakom aspektu njihova razvoja. Pomaže njihovoj kogniciji, njihovim fizičkim sposobnostima, pomaže im emocionalno i s društvenim vještinama, a čini puno i za roditelje", ispričala je za Yahoo Life.

Zašto izaći?

Boravak na otvorenom iznimno je važan za djecu. Prvo, pomaže im sintetizirati vitamin D iz sunca, što je važno za izgradnju zdravog imunološkog sustava. Studija objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health navodi da djeca u dobi od 3 do 12 godina koja provode više vremena vani manje sjede, što znači da je vjerojatnije da će postići preporučenih 60 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog do jakog intenziteta dnevno.

Michelle Kondo, znanstvenica iz U. S. Forest Servicea, kaže za Yahoo Life da bi dobrobiti boravka na otvorenom za mentalno zdravlje mogle biti najimpresivnije.

"Boravak vani može poboljšati naše raspoloženje, smanjiti stres, tjeskobu i simptome depresije. Također, može smanjiti usamljenost i funkcioniranje mozga te nam pomaže da se usredotočimo", izjavila je.

Također, postoje dolazi da nestrukturirana igra može biti iznimno korisna za djecu jer im pomaže da razviju kreativnost.

Što kažu roditelji?

Sljedbenici izazova potvrđuju da se njihova djeca odlično osjećaju nakon boravka na zraku, na suncu, u prirodi.

"Puno vremena provodimo u parkovima i u šetnjama. Uvjerena sam da ćemo do kraja godine doći do 1000 sati jer smo već na 200 sati. Čim zatopli, bit ćemo na plaži", govori majka djece u dobi od 2 i 5 godina Makenzie Alaniz iz Sjeverne Karoline.

Natalie Waddel iz Teksasa mama je dvoje djece stare 2 i 4 godine. Također se uključila u izazov nakon što je primijetila da su joj djeca često bolesna i da previše vremena provode pred ekranom. 

"U veljači mi je bio cilj da budemo vani sat vremena dnevno, a većinu dana to je bilo dva sata. Postigli smo svoj cilj", ističe.

Od početka izazova, napominje, njezina djeca nisu bila bolesna, što je prije bila rijetkost u siječnju i veljači. Osim toga, kaže, "njezina djeca puno brže zaspe i prespavaju noć u komadu".

Influencerica Carly Riordan uočila je još neke prednosti.

"Cijela obitelj je odlično raspoložena, djeca dulje drijemaju, a kuća nam je čišća. Lakše nam je naći se s prijateljima u parku nego ih zvati kući jer nema pritiska da čistimo prije dolaska gostiju i nakon njihovog odlaska. Moje dijete je sretno uz minimalan trud i vodstvo s moje strane", zaključila je.

Pročitajte više