Nemojte koristiti povodac za djecu na ove načine, upozorava dječja terapeutkinja

Foto: Shutterstock

VIĐATE ih u trgovačkom centru, na gradskim ulicama ili u šetnjama parkom: povodci su posljednja roditeljska obrana od užurbane djece koja im vole pobjeći u tren oka. Dakle, jesu li povodci za djecu sigurni za korištenje?

"Kao stručnjak za dječju terapiju, smatram da ne uzrokuju nikakvu stvarnu psihološku štetu i da su naše snažne reakcije na njih više razlog kulturnih normi nego bilo kakvih stvarnih ili trajnih učinaka na djetetovu psihologiju", kaže terapeutkinja Brooke Sprowl za Romper. "Od oskudnih istraživanja koja su provedena, niti jedno ne sugerira da dječji povodci uzrokuju fizičku ili psihičku štetu", rekla je.

Ljudi ponekad reagiraju burno na povodce jer smo navikli gledati pse na povodcu, a ne djecu

"Da je držanje djece na povodcu kulturološki ustaljeno u praksu, mislim da nitko ne bi imao tako snažnu reakciju na takvu pojavu", dodaje Sprowl.

Za roditelje djece s posebnim potrebama, one s više djece ili čija djeca vole bježati čim roditelj odvrati pogled na sekundu, Sprowl smatra da su dječji povodci dobro sigurnosno rješenje.

Dječja terapeutkinja Shelli Dry se slaže s tim, ali je dodala neka upozorenja. "Prva stvar koju treba razmotriti bila bi svrha povodca. Je li to potrebno zbog sigurnosti impulzivnog djeteta ili djeteta s posebnim potrebama? Kada je sigurnost najveća briga, ona bi trebala imati prioritet, no postoje smjernice koje treba slijediti", objašnjava Dry.

Treba uzeti u obzir dob djeteta

"Upotreba povodca može biti učinkovita u održavanju sigurnosti mlađeg djeteta, ali kod djece u osnovnoj školi potrebno je razmotriti druge metode", kaže ona.

Janice Robinson-Celeste, stručnjakinja za rano djetinjstvo, vlasnica vrtića i autorica knjiga o roditeljstvu se slaže s tim. "Kao stručnjakinja za rano djetinjstvo i kao roditelj, koristila sam povodac za jedno od troje vlastite djece jer je bilo vrlo izazovno držati je na jednom mjestu", kaže Robinson-Celeste. "To je sigurnosna mjera opreza i često je neophodna. Radije bih da je na sigurnosnom pojasu nego da izleti na prometnu cestu ili siđe s mola u ocean", rekla je.

Važno je paziti kako koristite povodac

Dry objašnjava da roditelji nikada ne bi smjeli povlačiti dijete. "To bi moglo dovesti do ozljeda", kaže ona. "Opasnost kod povodca koji se veže za zapešće je da bi dijete moglo doživjeti nagli trzaj i ozlijediti rame ili ruku. Sigurnije alternative povodcu za zapešće bili bi ruksaci s povodcem ili povodci koji se pričvršćuju oko djetetovog torza."

Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir je potreba za povodcem

"Ako je roditelj vrlo anksiozan i to ga ometa u provođenju vremena na otvorenom s djecom, povodac mu može pomoći da se osjeća sigurnije, stoga njegova primjena može biti korisna", kaže Dry. Bez obzira na to koristite li povodac za svoj mir ili da bi kontrolirali pretjerano nestašno dijete, uvijek ga treba koristiti za educiranje djeteta.

"Korištenje povodca na mlađem djetetu trebalo bi biti komunikacijski alat i metoda podučavanja koja će pomoći djetetu da nauči ostati uz roditelja", kaže Dry. "Roditelj bi trebao pokazati puno ljubavi i nježnosti u pokazivanju djetetu da ga želi u blizini. Drugim riječima, korištenje povodca kratkotrajno i s pažnjom i obzirom radi sigurnosti malog djeteta ne bi smjelo imati negativan učinak na dijete", objasnila je.

Pročitajte više