Od heroja do emotivca: Ovo su tipovi tata koje ćete sresti u parku

Foto: 123RF

DANI kada ste u parkovima mogli sresti samo mame su davno prošli. Sada taj zadatak rado preuzimaju i očevi koji nerijetko tamo sklapaju nova poznanstva, ali baš kao i mame traže (i dobiju) poneki roditeljski savjet ili pak podršku.

No, jeste li primijetili da u svakom parku možete pronaći nekoliko tipova tata?

Evo koji su to:

Tata radoholičar

Ovaj tata ne ispušta mobitel iz ruke, a ponekad ga možete vidjeti i kako usred parka otvara laptop i užurbano odgovara na mailove. Ako mu ne želite predstaviti neku novu poslovnu priliku nemojte se ni truditi pozdravljati ga jer vas vjerojatno uopće neće čuti. 

Jedina tema o kojoj će imati želju razgovarati s vama je - posao. Vrlo lako ćete saznati gdje i što radi jer svoj posao naprosto obožava.

Djetinjasti tata

Možete ga pronaći kako se ljulja na ljuljačkama ili pak s potpunom koncentracijom gradi kule od pijeska u pješčaniku. On samog sebe doživljava kao još jedno veliko dijete koje uživa u igri u parku. Štoviše, obožava biti tata jer mu ta uloga omogućuje da još jednom proživi vlastito djetinjstvo bez da ga itko čudno gleda. Pogađate, klinci ga obožavaju.

No, ako poželite s njim razgovarati o ozbiljnim temama poput politike - radije ga zaobiđite.

Tata paničar 

To je onaj usplahireni tata koji se uvijek nalazi samo korak iza svog djeteta, a ako pokušate s njim ostvariti komunikaciju morat ćete trčati po cijelom parku za njim i njegovim djetetom jer on nema vremena stati. Po njegovom mišljenju, previše je opasnih stvari u parku od kojih treba zaštiti svoje dijete.

Vjerojatno ćete ga čuti kako na glas gunđa zbog nesigurnih klackalica ili pak djece koja ne paze na igralištu.

Zbunjeni tata

Iako ga svakodnevno srećete u parku on nikada ne zna koja su kolica njegova, a koja vaša. Isto je s igračkama, jaknom ili bilo čim drugim što donese u park.

Nemojte se iznenaditi ako ode iz parka pa se vrati za pet minuta jer se sjetio da je nešto zaboravio...

Emotivac

Najveća trauma su mu potencijalne ozlijede zbog kojih bi njegovo dijete moglo zaplakati. No, teško se nosi i sa svakodnevnim situacijama poput svađe između djece zbog igračke ili nekog drugog razloga. On je najbolji savjetnik za dječju psihologiju i osjećaje, a vjerojatno je naučio i razlikovati različite vrste plača pa ako niste sigurni zašto je neko dijete uznemireno savjet slobodno potražite kod njega.

Najponosniji tata ikad

Ako njega pitate, sve što njegovo dijete napravi vrijedno je divljenja pa uvijek ima spreman mobitel kako bi kamerom zabilježio kako se njegov potomak ljulja, klacka, igra nogomet, trči, hoda ili jednostavno stoji i gleda u daljinu. Sve njegove priče započinju riječima "nećeš vjerovati što je moj klinac učinio" i iako opako radi na izgradnji samopouzdanja kod svog djeteta, nalazi se na korak od toga da ga opasno razmazi.

Tata heroj

On ima rješenje za svaki problem i bez oklijevanja će spasiti svaku situaciju. Iako to ne želite priznati, pomalo ste ljubomorni na njega. On je čisti primjer kako bi savršen roditelj trebao izgledati pa ćete ga tako vidjeti kako redovno u parku dijeli zdrave grickalice, uvijek u torbi ima pelenu ili vlažne maramice (što je odlično jer ste vi vjerojatno svoje zaboravili), zna napamet raspored školskih predstava i izvannastavnih aktivnosti, a jednom prilikom ste ga vidjeli kako trči za kolicima u kojima je bilo dijete koja su zamalo završila na prometnoj cesti. Da, čini se kao da ovaj super tata nije s naše planete...

Tata majstor

Vašem se djetetu potrgala omiljena igračka? Ili vam je auto otkazao poslušnost? Ništa ne brinite, tata majstor uvijek ima spreman alat kojim može popraviti sve što se popraviti da.

Štoviše, znate ono drvo koje se prepolovilo nakon što je munja udarila u njega? E pa ovaj tata je od njega svojoj kćerki napravio kolijevku za njenu lutku. Redovno od predmeta koji se čine neiskoristivi stvara prava umjetnička djela, tako da ni ovaj potez nije ništa čudno za njega. 

Ako primijeti da ljuljačka u parku škripi već sutra će se pojaviti s WD-40 sprejom i riješiti problem.

Samoprozvani trener

Svi sportovi mu idu od ruke pa je odlučio glumiti trenera svoj djeci u parku. Iako se ponekad čini da ima prevelika očekivanja i previše zapovijeda, njegov način odgoja (barem na sportskom terenu) daje rezultate. Možete biti sigurni da će njegov tim pobijediti na svakom natjecanju jer on ne priznaje ništa osim pobjede. 

Naravno, često sebe smatra zaslužnim za to jer svakodnevno dijeli sportske savjete apsolutno svima. Da, čak i vama iako svi znaju da je jedini sport u kojem uživate maratonsko gledanje filmova subotom navečer.

Pročitajte više