Istraživanje tvrdi da su tate sretniji od mama, otkriveno i zašto

Istraživanje tvrdi da su tate sretniji od mama, otkriveno i zašto
Foto: 123RF

POKAZALO se da očevi osjećaju više dobrobiti roditeljstva nego majke.

Studija provedena na Sveučilištu California bavila se analizom triju prethodno provedenih istraživanja te je proučavala emocionalno zdravlje 18 tisuća ljudi te usporedila karakteristike poput sreće, blagostanja, stresa, psihološkog zadovoljstva i depresije. 

Prva dva istraživanja uspoređivala su roditelje s ljudima bez djece te su otkrili kako su očevi sretniji, ali i manje depresivni nego njihovi vršnjaci bez djece. S druge strane, majke su češće bile depresivne od žena bez djece. 
Treće istraživanje usporedilo je razinu sreće kod očeva i majki. I u ovom slučaju pokazalo se da su očevi sretniji. Točnije, oni su zadovoljniji dok brinu za djecu nego što su to majke. 

Tajna se skriva u igri. Naime, istraživanje tvrdi da se tate puno češće igraju s djecom. 

"Ovi rezultati me nimalo ne iznenađuju. Žene i dalje često nose kognitivni teret u obitelji. Jednostavno rečeno, čak i kad očevi aktivno sudjeluju u kućanstvu - žene su obično i dalje one koje su odgovorne za vođenje računa oko toga što i kada se nešto treba dogoditi te brigu oko toga da se to zaista i dogodi", objasnila je psihoterapeutkinja Loren N. Barnes.

Upravo su zato žene češće nezadovoljne i pod stresom

Zato autorica istraživanja, Katherine Nelson-Coffey, predlaže pronalaženje više prilika za igru s djecom jer će i roditelji imati dobrobiti od toga. No, iako se to čini lako izvedivo, često je upravo suprotno.

Ovo istraživanje pod nazivom "Roditeljstvo je povezano s većim blagostanjem očeva nego majki",objavljeno je u časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin", navodi se na službenoj web stranici Sveučilišta California. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara