Ova četiri znaka jasno pokazuju da odgajamo razmaženo dijete, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

OSIM klasičnih ispada bijesa ili tantruma svaki put kad ne dobije ono što želi, razmaženo dijete možemo prepoznati i po nekim drugim, nešto suptilnijim znakovima. Naime, psiholozi nas uvjeravaju kako većina razmažene djece radi određene stvari koje ih razlikuju od ostalih vršnjaka. Evo o kojim se znakovima radi.

Uvijek je neposlušno

Iako je povremeno sasvim normalno da dijete ne želi poslušati roditelja ili neki drugi autoritet, ako se takvo ponašanje neprestano ponavlja, to bi mogao biti znak da je riječ o razmaženom mališanu. Naime, svako dijete mora naučiti poštovati i slušati roditelje, odgojitelje ili učitelje, a ne neprestano odbijati suradnju.

Pokušava nas kontrolirati

Kako objašnjavaju psiholozi, razmaženo dijete spremno je u većini slučajeva povisiti ton i zahtijevati ispunjenje svojih želja. No takvo je ponašanje nepoželjno jer dijete nikad ne bi smjelo vikati na roditelja ni primjenjivati bilo kakvu drugu silu da uspostavi kontrolu.

Sklono je agresivnom ponašanju

Osim vikanja, razmaženo dijete također će biti sklono i agresivnom ponašanju. Kako objašnjavaju psiholozi, dijete koje ne poštuje granice i ne zna za ograničenja bit će sklono udariti ili povrijediti roditelja, odgojitelja ili drugo dijete kako bi dobilo ono što želi.

Nikad ne želi dijeliti

Iako brojne studije pokazuju da nikad ne bismo trebali prisiljavati dijete da dijeli svoje igračke ili stvari s drugom djecom, ako ono to baš nikad ne želi, to može ukazivati na to da je razmaženo. Psiholozi objašnjavaju kako je razmaženo dijete naučeno da uvijek dobije sve što želi, a budući da za njega nikakva pravila ne postoje, neće biti spremno dijeliti svoje stvari.

Pročitajte više