Ovaj je dječji atlas pravo umjetničko čudo koje će oduševiti vaše mališane

KADA ste bili mali, sigurno ste imali neke knjige koje ste jako voljeli te ste ih uvijek iznova listali i iščitavali. Sada je red na vašim klincima. Koja će to biti knjiga koju neće moći ispustiti iz ruku te će vam o njoj stalno pričati, ponosno se hvaleći novostečenim znanjem? Konkurencija je doista velika, ali postoje naslovi koji se jednostavno istaknu i u dječjoj mašti ostanu kao nešto drago, čega će se uvijek rado sjećati.

Poljski je bračni par, Aleksandra i Daniel Mizielinscy, stvorio malo čudo od atlasa koje je pokupilo barem deset istaknutih nagrada. Radi se o knjizi "Karte" koja, doduše, i nije tako mala. Ovaj se atlas sastoji od pedesetak zemalja, a svaka se pojedina karta prostire na dvije stranice velikog formata. Sve to ukoričeno je u tvrdi uvez te izgleda impozantno. Ne libimo se napisati da je knjiga prava "gozba" za znatiželjne kvalitetnog znanja.

Kako bi svijet mališanima predstavili na što zanimljiviji način, autori su se odlučili za određeni broj država koje će zastupiti te u njemu, kako kaže gornja brojka, nije ni približno svaka zemlja – daleko od toga. No, izbor je vrlo zanimljiv i poticajan za istraživanje, a posebno veseli što je od zemalja iz bivše SFRJ unutra prisutna samo Hrvatska. Ne vjerujemo da bi se to svidjelo našim susjedima, ali nama je svakako drago što su nas uključili u ovako hvalevrijedan projekt koji je jedan od važnijih intelektualnih izvoznih proizvoda Poljske.

Pedeset dvije karte u ovoj knjizi pozivaju čitatelja na istraživačko putovanje svijetom. Počinjući stranicom sa sadržajem na kojoj je prikazana karta svijeta s označenim zemljama i stranicama na kojima se one nalaze, atlas je podijeljen u osam dijelova, koji opisuju zemlje na svakom kontinentu plus Arktik i Antarktiku. Na kontinentima nisu predstavljene sve zemlje, nego one koje nude najviše raznolikosti i na svoj su način tipične za taj dio svijeta. Primjerice, Europa počinje s Islandom i ide prema jugu, a uz velike i poznate zemlje poput Francuske i Španjolske, prikazane su i manje i ne tako često spominjane, primjerice Hrvatska i Rumunjska. O svakoj ćete pronaći mnogo informacija (i onih koje se rjeđe spominju), posebice zanimljivih mlađoj djeci.

Vizualno je knjiga doista spektakularna, a bogatstvo detalja i ljubavi koje su autori unijeli u nju ostavlja bez daha. Za svakoga ima ponešto te je bez razmišljanja možete uvrstiti u popis poklona čije vrijeme uskoro dolazi.

Pročitajte više