Ove fraze roditelji svakodnevno ponavljaju, a djeca uglavnom ne poslušaju isprve

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO ponekad izgleda kao ringišpil koji nikad ne staje, ubrzana vožnja u krug i nastojanje da ne padnete, držite se čvrsto i konstantno prolazite kroz iste faze i zahtjeve. Iscrpljujuće je, ali ne možete stati, morate ići dalje.

"Uđi u auto", "obuj cipele", "ne diraj utičnicu" i tako dalje. Popis je beskonačan, a premda ne želimo biti roditelji koji konstantno zanovijetaju i zahtijevaju nešto, to se čini nemoguće jer najčešće djeci treba ponavljati više puta da bi poslušali, iako im svakodnevno govorimo isto.

Dobra je vijest da nismo sami. Adam Rittenberg, pisac o sveučilišnom nogometu na ESPN-u, pitao je svoje pratitelje na Twitteru što neprestano ponavljaju svojoj djeci i dobio je popis u kojem će se svaki roditelj pronaći. Ovo su neki od njih:

"Molim te, nemoj..."

"Ostavi sestru na miru."

"Brojat ću do 3."

"Pospremi posuđe."

"Baci to."

"Sjedni dok ne pojedeš."

"Ulazi u auto."

"Gdje su ti cipele?"

Listi, kako smo rekli, nema kraja, a postavlja se pitanje kako natjerati djecu da poslušaju isprve i je li to uopće moguće? Dr. sc. Erica Reischer ima nekoliko savjeta koji su objavljeni u Psychology Today i mogli bi pomoći roditeljima da krenu pravim putem. 

Jedna od najvažnijih je njegovati naviku obraćanja pažnje

"Ako ste skloni ponavljati nešto, a onda ili odustanete, učinite to sami ili pribjegnete vikanju, možda nenamjerno učite svoju djecu da vas se može ignorirati sve dok ne odustanete ili počnete vikati", piše Reischer.

Djecu treba obavijestiti o posljedicama neslušanja

"Pošteno upozorenje je od kritične važnosti jer ako djeca unaprijed znaju kakve će biti posljedice za kršenje pravila ili ignoriranje zahtjeva, onda odlučuju o svom ponašanju: hoće li slijediti pravilo, ili će prekršiti pravilo i snositi posljedice. Nema iznenađenja", kaže Reischer.

Također je važno da roditelji ispoštuju sve prijetnje, inače će izgubiti kredibilitet

 Ako izbrojite do tri kako biste naveli dijete da sluša, a nakon toga nema nikakvih posljedica, na kraju će prestati slušati. Ali ako ste dosljedni svaki put, vrlo brzo će početi obraćati pozornost.

Postoji još jedan sjajan roditeljski savjet koji se, čini se, može primijeniti na gotovo svaku situaciju: "Ono što dopuštaš, učiš." Kakva god ponašanja dopuštamo našoj djeci, sviđali nam se ili ne, mi ih potičemo.

Roditeljstvo je teško, ali kao što pokazuju odgovori na Rittenbergov upit, nismo sami u tome. Roditelji iz svih sfera života imaju iste borbe jer se čini da je svako dijete blagoslovljeno čudom selektivnog sluha. Osim ako spomenete sladoled.

Pročitajte više