Ove korisne fraze bi roditelji trebali reći djeci kada su ljuta i uzrujana

Foto: Pexels

DJECU će kroz odrastanje uzrujavati različite situacije. Neke će se roditeljima činiti opravdane, dok druge možda i neće. No, bile one opravdane ili ne, važno je i korisno biti uz djecu kada se osjećaju ljuto i pokazati im da ste njihova najveća podrška. Ovih sedam fraza roditelji bi trebali reći djeci u trenucima kada su jako ljuta i uzrujana. 

"Stalo mi je do toga kako se osjećaš."

Važno je djeci dati do znanja da su njihove emocije važne. Kako prenosi The Time of India, priznavanje i prepoznavanje njihovih osjećaja pokazuje djeci da poštujete njihovo emocionalno iskustvo i da ste spremni slušati što ih muči.

"Ovdje sam za tebe."

U trenucima ljutnje, djeca se mogu osjećati usamljeno i neshvaćeno. Uvjerite ih da ste tu za njih i u trenucima kada se ne slažete s njima. Spoznaja da u svojim roditeljima imaju sigurnost i da mogu biti osjetljivi, te da znaju da će dobiti utjehu, može ih potaknuti da se otvore i kada nisu ljuti. 

"U redu je biti ljut."

Ljutnja je prirodna emocija koju svi osjećamo i važno je da djeca shvate da je u redu ponekad osjećati ljutnju. Normalizirajući ljutnju, roditelji pomažu svojoj djeci da razviju emocionalnu inteligenciju i vještine suočavanja s problemima kako bi u budućnosti mogli jednostavnije upravljati svojim emocijama. 

"Ostat ću s tobom dok se ne ohladiš."

Djeci, kao i odraslima, ponekad treba vremena i prostora da procesiraju svoje emocije. Ako roditelji djeci daju do znanja da će ostati uz njih čak i u trenucima kada nisu mirni, to djeci može pomoći i dati do znanja da imaju podršku najvažnijih osoba u svom životu. 

"Razumijem da ti je teško."

Empatija je ključna kada je riječ o rješavanju ljutnje kod djece. Prepoznavanje izazova s kojima se suočavaju i njihovih problema može im pomoći da se osjećaju shvaćenima, ali i manje usamljenima u svojim emocijama.

"Volim te."

Izražavanje ljubavi u trenucima ljutnje jača emotivnu povezanost između roditelja i djece. Čak i kada su uzrujani, važno je podsjetiti djecu da ih volite kako bi se osjećali sigurno i prihvaćeno te bili spremni podijeliti što je uzrok takvih emocija, prenosi The Times of India.

"Razgovarajmo o tome što se dogodilo."

Nakon što dijete prestane biti jako uzrujano, vrijeme je za konstruktivan i miran razgovor. Roditelji trebaju potaknuti djecu da izraze svoje osjećaje i perspektivu kako ono što ih muči ne bi trebali držati u sebi, ali i kako bi im mogli dati dobar savjet što učiniti. 

Pročitajte više