Ovi znakovi pokazuju da ste prestrog roditelj, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

JESTE li se ikada zapitali jeste li možda malo prestrogi prema svome djetetu? Brinete li se da bi vaša očekivanja mogla biti previsoka? Stručnjaci upozoravaju kako postoje znakovi koji mogu jasno pokazati da ste prestrog roditelj, piše Very Well Family.

Imate nultu dozu tolerancije

Iako je važno imati jasna pravila kada je riječ o odgoju, jednako je važno prepoznati da ipak postoje iznimke od pravila. Umjesto da zauzmete autoritaran stav o svemu, stručnjaci preporučuju da pokažete spremnost da procijenite ponašanje svog djeteta u kontekstu okolnosti.​

Vaše dijete puno laže

Iako je normalno da djeca ponekad prešute istinu, mnoga dosadašnja istraživanja dosad su pokazala kako stroga disciplina djecu pretvara u dobre lažljivce. Ako ste prestrogi, vaše će dijete vjerojatno lagati u pokušaju da izbjegne kaznu ili u nastojanju da vas ne naljuti.

Vaše dijete ima više ograničenja od druge djece

Nema ništa loše u tome da imate drugačija pravila od ostalih roditelja. No, ako ste uvijek najstroži roditelj od svih u društvu, to bi mogao biti znak da su vaša očekivanja ipak malo previsoka.

Imate premalo strpljenja

Ako primjećujete kako oduvijek imate malo strpljenja, vrlo je vjerojatno da se to odnosi i na vaš odgoj. Roditelji trebaju biti strpljivi, pogotovo kada je riječ o djeci i postavljanju granica, savjetuju stručnjaci.

Borite se s nedostatkom discipline drugih ljudi

Strogi roditelji često imaju poteškoća s toleriranjem svega, od načina na koji učitelj vodi nastavu do načina na koji baka rješava probleme ponašanja kad čuva unuke. U redu je da su djeca izložena odraslima koji imaju drugačija pravila i različite vrste discipline.

Imate dugačak popis pravila

Pravila su dobra, ali previše pravila može biti štetno. Neka vaša pravila budu jednostavna i uključite samo ona najvažnija koja želite da vaše dijete zapamti. Postavite svoj popis kućnih pravila na mjesto gdje ga vaše dijete uvijek može vidjeti.

Pročitajte više