Ovih pet "kućnih" pravila trebala bi znati sva djeca, a roditelji ih moraju poučiti

Foto: Shutterstock

DJECA mnogo toga uče kroz obrazovanje i u svojoj okolini, ali najvažnije životne vještine najčešće nauče upravo od roditelja. Njihovi roditelji trebali bi biti pravi primjer kako se ponašati u društvu, a u nastavku donosimo nekoliko osnovnih, ali vrlo važnih "kućnih" pravila ponašanja koja bi roditelji već od ranih godina trebali poticati u domu kako bi ih djeca primjenjivala i kasnije u budućnosti.

Postavljanje i poštivanje granica

Roditelji trebaju u djeci izgraditi važnost postavljanja osobnih granica od rane dobi. Trebaju podučiti djecu kako postaviti granice i ne dozvoliti drugima da ih diraju bez njihova dopuštenja, te da oni isto to ne čine. Razumijevanje i poštivanje granica stvara sigurno okruženje za njih u kojem će znati kako učiniti ono što je najbolje za njih. 

Iz odgovornosti proizlazi neovisnost

Preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke još je jedna važna odgojna metoda koju roditelji moraju usaditi djeci. To uključuje radnje poput pospremanja igračaka, pisanja domaće zadaće, ali i svakog drugog zadatka. Usvajanje ove metode bit će vrijedna vještina za njihovu budućnost. Potičući osjećaj odgovornosti, roditelji djecu potiču da budu neovisna i samopouzdana, prenosi The Times of India.

Iskrenost u komunikaciji

Nije važno je li dijete nešto razbilo ili prolilo, trebalo bi znati da uvijek može i treba reći istinu. Kada djeca priznaju što su učinila, roditelji ih ne bi uvijek trebali kazniti zbog pogreške, već potaknuti da promisle o tome što su učinili i pronađu najbolji način za rješavanje problema koji su uzrokovali. 

Radoznalost je dobrodošla

Iako odraslima neka pitanja koja djeca postavljaju djeluju glupa, odgovaranjem na njih radi se na znanju djece. Roditelji trebaju poticati djecu da budu radoznala i pitaju sve što ih zanima. Nijedna tema ne bi trebala biti zabranjena, a raspon tema o kojima mogu pitati treba biti širok, prenosi The Times of India. 

Važnost ljubaznosti

Ljubaznost nije samo vrlina, to je način života koji bi se trebao učiti od malih nogu. Bilo da se radi o dijeljenju igračaka ili pomaganju bratu, sestri ili prijateljima, ljubazna djela trebaju se poticati. Roditelji na vlastitom primjeru mogu pokazati koliko čin ljubaznosti može nekome uljepšati dan te donijeti osjećaj zadovoljstva, znajući da su oni ili njihova djeca odgovorni za nečiju sreću. 

Pročitajte više