Ovo je najgora hrana za dječji mozak, kaže nova studija

Foto: Profimedia

PREHRANA ima važnu ulogu u fizičkom, ali i u mentalnom razvoju djeteta, kao i u ponašanju. 

Prema izvješću za 2020. objavljenom u The Lancet: Child & Adolescent Health, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg djeteta je junk food. 

Istraživači sa Sveučilišta Western pregledali su više od 100 različitih studija da bi donijeli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor prehrane može utjecati na djecu i mozak adolescenata, piše Eat This.

Izvješće je pokazalo da djeca i tinejdžeri konzumiraju iznimno velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utječe na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvijek razvija svoj frontalni režanj, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

Prema studiji, učinak junk fooda na razvoj frontalnog režnja može negativno utjecati na sposobnost djeteta da samoregulira svoj izbor hrane.

Kako previše nezdrave hrane može utjecati na mozak i budućnost djeteta

Ovo izvješće također naglašava da veća konzumacija junk fooda dovodi do nezdravih izbora prehrane u odrasloj dobi, što može doprinijeti pretilosti kasnije u životu.

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loša kvaliteta prehrane u adolescenata također povezana s većim slučajevima depresije. A nova studija sa Sveučilišta Georgia pokazala je da povećana konzumacija dodanog šećera u djetinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odrasloj dobi. Međutim, ova studija je provedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.

Zdrava hrana za mozak djeteta

Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava prehrana za razvoj djeteta uključuje obilje proteina, ugljikohidrata (ne rafiniranih), zdravih masti, željeza, vitamina A, C i D te vitamina B.

Medical News Today predlaže da djetetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja. Navedene namirnice smatraju se dijelom zdrave prehrane za mozak djeteta.

Pročitajte više