Ovo su zemlje u kojima žive najsretnija djeca. Hrvatska je visoko rangirana

Foto: Pexels

MEĐUNARODNI fond za djecu UNICEF zagovara prava djece u svim zemljama svijeta. Redovito objavljuju izvještaje o kvaliteti djetinjstva, školovanju djece, jednakosti obrazovanja i zdravlju te dobrobiti djece kako bi razumjeli gdje postoji potreba za intervencijom.

Pokazalo se da život u bogatoj naciji nije garancija sreće. Čak i prije nego što je kriza uzrokovana koronavirusom stvorila veće podjele, svakodnevni životi milijuna djece u najbogatijim zemljama bili su daleko od dobrog djetinjstva. Bez obzira na bogatstvo pojedinih zemalja, bolji zdravstveni i obrazovni sustavi nisu bili garancija sreće. Mnoga djeca pate od stresa, tjeskobe i depresije, zaostaju za svojim vršnjacima u školi i fizički su loše. Također, prema novom istraživanju UNICEF-ovog dječjeg fonda, čak i zemlje s najboljim rezultatima imaju prostora za značajna poboljšanja kada je u pitanju osiguravanje dobrobiti djece.

Najnovije UNICEF-ovo izvješće  je rangiralo 41 zemlju u odnosu na tri glavne kategorije: mentalnu dobrobit, koja pokriva zadovoljstvo životom i stopu samoubojstava; tjelesno zdravlje, uključujući stopu pretilosti i smrtnosti djece; i vještine, kako akademske tako i društvene.

Sveukupno gledajući, Nizozemska, Danska i Norveška su zauzele prva tri mjesta. Slijede ih Švicarska, Finska, Španjolska, Francuska, Belgija, Slovenija i Švedska, a Hrvatska se našla na dosta visokom 11. mjestu. Iza nas su ostale Irska, Luksemburg i Njemačka, ali i mnoge druge zemlje.

No, nešto je drugačija situacija kada se promatra zadovoljstvo djece vlastitim životima. Naime, istraživači su pitali petnaestogodišnjake koliko su se osjećali zadovoljnim svojim životom na skali od 0 do 10. U svim zemljama većina djece je bila razumno zadovoljna svojim životom, postigavši ​​pet i više bodova. Ipak, i ovog puta je Nizozemska zauzela prvo mjesto, ali odmah iza nje su se, na iznenađenje mnogih, našli Meksiko, Rumunjska, Finska te Hrvatska.

Izvještaj upozorava da, iako je ohrabrujuće što su mnoga djeca zadovoljna svojim životima, još uvijek ima puno onih koji to nisu. U 12 od 41 zemlje manje od tri četvrtine djece u dobi od 15 godina bilo je iznimno zadovoljno životom, piše World Economic Forum.

Samoubojstvo je jedan od najčešćih uzroka smrti adolescenata u dobi od 15 do 19 godina, a u tablici niže je moguće vidjeti i stopu samoubojstava u pojedinim zemljama.

Također, mnoge mlade muči nedostatak samopouzdanja te pogrešan pogled na vlastito tijelo.

 

Pročitajte više