Pedijatri otkrili kako disciplinirati dijete ovisno o njegovoj dobi

Foto: Unsplash

DISCIPLINIRANJE djeteta ne znači kažnjavanje, već poboljšavanje ponašanja. To će djetetu osigurati da izraste u psihički i socijalno stabilnu osobu. Ali ista taktika discipliniranja dvogodišnjaka neće biti jednako uspješna s desetogodišnjakom. Ne postoji lijek koji je univerzalan za sve uzraste, već svaka dob ima svoju učinkovitu strategiju. Evo što preporučuju pedijatri kako bi dijete naučili disciplini ovisno o njegovoj dobi.

Djeca od 1 do 2 godine

Djeca u ovoj fazi vole istraživati svijet i to im treba dopustiti. Stvari koje treba izbjegavati su timeouti jer su mala djeca osjetljiva na strah od napuštanja, vikanje i zabrane.

Pedijatri savjetuju da dijete udaljite o aktivnosti ili predmeta koje smatrate opasnima tako da zapovjedite čvrsto ne. Primjerice, ako dijete želi primiti vruću zdjelu, recite mu "ne, vruće je!" Također, preusmjerite djetetovu pažnju na drugi predmet i ostanite blizu djeteta kako biste bili sigurni da neće pomisliti da je nevoljeno ili nezaštićeno.

Djeca od 2 do 3 godine

Djeca stara između 2 i 3 godine žele steći autonomiju, ali roditelji moraju postaviti ograničenja, koja mogu dovesti do frustracije i izljeva bijesa. S djetetom ne treba gubiti kontrolu. Smirite dijete, pitajte ga zašto se tako oponaša i objasnite mu situaciju smireno i jasno. Nakon što utješite dijete, dajte mu primjer primjerenog ponašanja.

Djeca od 3 do 5 godina

Djeca vrtićke dobi znaju ograničenja, ali još uvijek trebaju pomoć da internaliziraju pravila i razviju pouzdano i zdravo rasuđivanje. Ne trebamo posezati za dugim razgovorima i prijetnjama, već dosljedno provoditi pravila, davati smjernice i ukazivati na primjereno ponašanje.

Također, pedijatri savjetuju da se u ovoj dobi, ako je dijete izvan kontrole, uvede timeout. Dijete treba isključiti na onoliko minuta koliko ima godina, što znači maksimalno pet minuta.

Djeca od 6 do 12 godina

Iako žele veću kontrolu, djeca u ovoj fazi još uvijek ne analiziraju svoje odluke temeljito kao odrasli. Treba se služiti razumnim razgovorom bez osuđivanja, uspostavom i poštivanjem kućnog reda, uklanjanjem privilegija poput igračaka i deserta i dopuštanjem da logične posljedice lošeg ponašanja utječu na dijete.

Djeca od 13 do 18 godina

Adolescenti su poznati po tome da prkose pravilima. Pokušavaju pronaći sebe i potvrditi svoju individualnost pa se pomalo distanciraju od roditelja i skloni su impulzivnom ponašanju. Zbog toga se pubertet zove doba teških sukoba.

Dijete u ovoj dobi ne treba omalovažavati, držati mu predavanja i koristiti frazu "rekao/la sam ti". Umjesto toga, postavite pravila i pridržavajte ih se, dopustite da se dogode prirodne posljedice lošeg ponašanja, nemojte ulaziti u sukobe, pregovarajte o manje važnim pitanjima, dajte djetetu osjećaj neovisnosti te ostanite pristupačni. 

Pročitajte više