Pogledajte koji neočekivani simptomi ukazuju na frakturu lubanje kod djece

NAKON što dijete padne na glavu ili se na neki drugi način ozlijedi, roditelji moraju pripaziti na simptome koji bi se mogli pojaviti. 

Blaga ozljeda glave uzrokuje povraćanje, bljedoću, razdražljivost ili pospanost, bez gubitka svijesti ili bilo kojeg neposrednog dokaza ozljede mozga. U slučaju da simptomi traju duže od 6 sati ili se pogoršavaju, liječnik treba dalje nastaviti pregled djeteta te utvrditi radi li se o teškoj ozljedi, piše Medicinski priručnik za pacijente.

Teška ozljeda mozga može uključivati frakturu lubanje. Bolničarka Nikki Jurcutz na svojoj edukativnoj stranici Tiny Hearts Education pokazala je da se fraktura mozga može prepoznati po simptomima kao što su plavičasti krvni podljev iza uha (Battleov znak) ili okolo očiju (oči rakuna).

"Ovo bi mogao biti znak prijeloma u bazi lubanje", upozorila je uz video koji možete pogledati u nastavku.

U slučaju da uočite ove simptome, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Od 5 milijuna djece koja ozlijede glavu svake godine, 4000 umire, a 15.000 treba produženo hospitalizirati. U djece koja su zadobila tešku ozljedu glave i koja su izgubila svijest u trajanju dužem od 24 sata, 50% imat će dugotrajne komplikacije, uključujući fizičke, intelektualne i emocionalne probleme, a 2% do 5% ostat će teško hendikepirana. Mala djeca, osobito dojenčad, koja su zadobila tešku ozljedu glave češće umiru nego starija djeca.

Pročitajte više