Pogledajte koliku fizičku štetu na predškolsku djecu ostavlja moderna tehnologija

Foto: 123rf

KAD pričamo o negativnim posljedicama moderne tehnologije na klince, o ovom ni ne razmišljamo, a to je toliko važno, pogotovo za djecu predškolske dobi.

Na stranu možemo staviti i psihološki utjecaj koji moderna tehnologija ostavlja na djecu, na prekomjerne sate u kojima se kao ovisnici ne daju skinuti s ekrana, pa čak i štetu vezanu uz vršnjačko nasilje kasnije u školi. Sve počinje od malih nogu, u ovom slučaju ruku, a stručnjaci su zbog touchscreen ekrana zabrinutiji no ikad.

Naime, moderna tehnologija nije promijenila samo način na koji današnja djeca troše svoje vrijeme, ona je negativno utjecala čak i njihovu mišićnu strukturu u rukama.

Sjetite se samo koliko je za vrtićku djecu važno crtati i bojati! Tim radnjama djeca razvijaju mišiće ruku, razvijaju svoju motoriku, a sve im je to važno da bi jednoga dana u školi mogli pravilno pisati te iz pisanja dalje razvijati ruke za složenije i fleksibilnije radnje rukama.

Moderna djeca, ona koja su poprilično izložena korištenju modernih aparata s touchscreen ekranima, već sada pokazuju zakržljalost motorike ruku.



"Djeca se danas bore da pravilno drže olovku u ruci, jer upotreba raznih touchscreen ekrana usporava razvoj mišića u njihovim prstima", složni su stručnjaci zbog čega nastavljaju upozoravati roditelje da djeca ne bi trebala biti izložena zaslonima osjetljivima na dodir u tako važnoj etapi njihovog razvoja.


Ta će se djeca polaskom u školu još dugo boriti s pravilnim držanjem olovke u ruci, zbog čega će im trebati jako dugo, puno duže nego djeci iz prošlosti, da svladaju osnove pisanja i crtanja.

Glavna pedijatrijska terapeutkinja u Zakladi Heart of England Foundation NHS Trust, Sally Payne, također je naglasila da sve više djeca koja polaze u školu nemaju razvijene temeljne vještine pokreta ruke važnog za pisanje, crtanje, ali mnoge druge precizne radnje.

Objasnila je da djeci treba snažna kontrola njihovih finih mišića kako bi mogli držati i baratati olovkom, što prije deset godina nije bio slučaj.

Problemi se pogoršavaju, pa su roditelji zamoljeni da nadziru vrijeme koje njihova djeca troše na takvim uređajima te ovaj put još ozbiljnije upozoravaju da se to vrijeme mora ograničiti. Zbog njihove psihe i motorike ruku.

Nekoliko sati dnevno je svakako previše za predškolsko dijete koje bi u toj fazi razvoja toliko sati trebalo koristiti za crtanje i vježbanje svojih ruku.

Zato se svakako potrudite skratiti im vrijeme za ekranima, a štetan utjecaj kompenzirati s povećanom satnicom crtanja.

Naravno, olovkom i bojicama po papiru.

Pročitajte više