Policija je zabrinuta zbog novog izazova koji ohrabruje djecu da bježe od kuće

Foto: 123RF

POSLJEDNJIH godina na internetu su se pojavili razni izazovi zbog kojih su djeca podložna rizičnom ponašanju i upadanju u nevolje. Nakon “plavog kita”, “Bird Boxa”, "Moma" i brojnih drugih, sada se pojavio takozvani “48-satni izazov”. 

Zabrinutost policije iz Tennesseeja izazvao je povećan broj djece i tinejdžera čiji je nestanak prijavljen na 48 sati.

“Prošloga tjedna smo uočili anomalije. Prijavljeno je pet nestanaka maloljetnika koji su pobjegli od kuće. Slučajeve istražujemo, a gotovo svi nestali su locirani od tada”, izjavio je Adam Lewis iz Ureda šerifa okruga Bradley.

Još uvijek nije potvrđeno da su slučajevi povezani s pritiskom društvenih mreža, ali vlasti apeliraju na roditelje da posebnu pozornost obrate na ponašanje djece.

“Potencijalni znakovi koji mogu ukazivati na to da dijete ima problema i potencijalno bi moglo pobjeći su uznemirenost, buntovno ponašanje, problemi u školi i prijetnje da će pobjeći”, ističe Lewis i dodaje da roditelji trebaju provoditi vrijeme s djetetom te znati s kime se druži i čemu je izloženo.

U listopadu 2017. godine jedna majka u Irskoj je prijavila nestanak djeteta. Navodno se udaljilo s grupom druge djece, a nisu ih mogli pronaći 55 sati. 

“Bila sam prestravljena, mislila da su ubijeni, silovani ili prodani u bijelo roblje, ali djeca su jednostavno mislila da je to smiješno. Nisu se kajali čak ni kada ih je policija pronašla i privela. Objavljivali su selfieje iz policijskog automobila”, ispričala je.

Naime, ispostavilo se da je cilj ove grupe 14-godišnjaka bio nestati na što je duže moguće kako bi dospjeli u vijesti i na naslovnice novina.

Policija se nada da će roditelji na vrijeme uočiti probleme kako se ovakve situacije ne bi ponavljale jer svaki slučaj nestanka smatraju ozbiljnim.

Savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga "Životna linija"Direktnu savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga "Životna linija" putem besplatne SOS telefonske linije.

U svom radu Udruga u potpunosti poštuje vašu privatnosti (anonimnost pozivatelja) te ima visoke etičke standarde pružanja psihosocijalne pomoći. Svakom se pozivatelju pristupa individualno, uz poštivanje njegovih osobnih izbora i granica.

Stručna je pomoć dostupna telefonskim putem na broju 0800/123-123 svakim radnim danom od 10 do 22 sata, kao i putem e-maila: pomoc@pomoc.hr.

Pročitajte više