Postporođajna depresija obično traje oko 6 mjeseci, ali može i duže

Foto: Unsplash

AKO ste kao i većina žena, vjerojatno ćete iskusiti neki oblik privremene depresije u prvih nekoliko tjedana nakon poroda. Razlog tome je što vam razine estrogena i progesterona ubrzano padaju što može uzrokovati nagle promjene raspoloženja. Ovaj oblik depresije je normalan i kratkotrajan, no kod nekih žena se takvo raspoloženje protegne na mjesece (u nekim slučajevima čak i godine) poslije poroda, što znači da se vrlo vjerojatno radi o slučaju postporođajne depresije koju treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Postporođajna depresija može početi tijekom trudnoće i trajati od nekoliko tjedana do čak nekoliko godina poslije poroda. Iako se većina žena oporavi u prvih šest mjeseci, više od 25 posto njih izjavilo je da im je to razdoblje trajalo mnogo dulje.

„Bilo koja žena koja osjeća simptome depresije dulje od dva tjedna trebala bi o tome obavijestiti svog liječnika ili terapeuta te tražiti da procjeni mogućnost oboljenja od postporođajne depresije“, kaže liječnica Kristin Edwards s odjela dječje psihologije bolnice u Tampi.

Uzroci depresije su jedinstveni za svaku osobu, no postoje neki rizični faktori koji mogu ukazati na opasnost od dobivanja ove dijagnoze. To su povijest anksioznosti i depresije kod trudnica, izrazito jaki PMS, negativni stavovi o trudnoći, teški životni uvjeti i niska razina samopoštovanja, povijest seksualnog zlostavljanja, rizične trudnoće ili dugotrajnije hospitalizacije tijekom trudnoće, komplikacije poslije poroda te mala težina novorođenčeta poslije poroda.

Dugo se smatralo da se radi o stanju koje zahvaća samo majke, no očevi također mogu oboljeti od postporođajne depresije. Statistike pokazuju da deset do petnaest posto novih majki iskusi kliničku postporođajnu depresiju, a 2,5 puta je veća mogućnost da ćete patiti od nje ako ju i vaš partner ili partnerica imaju. Istraživanja tvrde da čak do 25 posto novih očeva u prva dva mjeseca djetetovog života iskusi neki oblik postporođajne depresije. Isto tako, moguće je da roditelji koji su posvojili dijete počnu patiti od depresije, a jedno istraživanje iz 2011. godine ustvrdilo je da je postporođajna depresija prisutna kod 16,5 posto bioloških majki i 8 posto majki koje su posvojile dijete.

Edwards kaže da su najčešći simptomi postporođajne depresije sljedeći:

  • promjenjivo raspoloženje
  • iritabilnost
  • nisko samopoštovanje
  • osjećaj krivnje
  • problemi sa spavanjem
  • suicidalne misli
  • povećan umor
  • nizak ili nikakav interes u planiranju stvari s djetetom.

Uz ove, kao razlozi se još spominju i beznađe, tuga, osjećaj praznine, povlačenje u sebe i odmak od prijatelja i obitelji, nedostatak emotivne povezanosti s djetetom, misli o samoozljeđivanju ili ozljeđivanju bebe itd. Ako strahujete da imate postporođajnu depresiju ili prepoznajete ove sindrome kod vašeg partnera ili partnerice, najvažnije je da to odmah podijelite s vašim liječnikom i primaljom. Oni vas mogu odmah ocijeniti te vam sugerirati daljnje korake u liječenju, ako je to potrebno.

„Podrška okoline jako je važan zaštitni faktor za osobe oboljele od postporođajne depresije“, upozorava Edwards i dodaje da kognitivno-bihevioralna terapija i interpersonalna psihoterapija imaju najviše uspjeha u liječenju ove dijagnoze.

Dojenje također pomaže u smanjivanju depresije. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da žene koje doje prva tri mjeseca djetetova života imaju manje simptoma depresije od žena koje nisu mogle ili željele dojiti. Naravno, nikako se ne preporučuje da dojenje koristite kao sredstvo samoliječenja od depresije. Ako vam terapije ne pomognu, možete razmisliti i o uzimanju antidepresiva. Postoje i oni koji vas ne sprječavaju u dojenju, tako da obavezno konzultirajte liječnika prije bilo kakvih koraka.

Pročitajte više