Potpomognuta oplodnja i dob: Kakve su vam šanse i iz kojeg puta možete očekivati trudnoću

Foto: Instagram 

PRIJE 10-20 godina potpomognuta oplodnja nije bila toliko česta kao danas pa je logično da se tim fenomenom bave znanstvenici, pokušavajući odgovoriti na pitanja mnogih žena koje tom metodom pokušavaju bezuspješno zatrudnjeti. 
 
Poznato je da se za potpomognutu oplodnju ne odlučuju mlađe žene, što je normalno jer se u 20-ima nadaju da će moći zatrudnjeti prirodnim putem. 
 
No kako su se granice za prvu trudnoću drastično promijenile, baš u tom periodu otkad je i potpomognuta oplodnja postala popularnija, tako se sve više žena bezbrižnije oslanja na tu mogućnost, ako im prirodnim putem ne uspije. Uostalom, i to je jedan od razloga zašto neke žene na koncu nikada ne uspiju, čak i uz pomoć potpomognute oplodnje. 
 
Biološki sat možda se pomaknuo, no u biologiji žena nisu se dogodile veće promjene. Zato neke žene jednostavno zakasne sa začećem. 
 
Da bi doznali kakve su vam okvirne šanse, prema vašim godinama, znanstvenici iz Australije dali su nam odgovor. 

 
Rezultati istraživanja objavljeni su u The Medical Journal od Australia, rađeni su na uzorku od 56.700 žena u Australiji i Novom Zelandu, u razdoblju od 2009. do 2012. godine, praćene su do prvog poroda potpomognutom oplodnjom, a kažu sljedeće: 
 
Žene koje tek počnu s potpomognutom oplodnjom, a stare su između 30 i 34 godine, imaju 43,4 posto šanse da im proces uspije od prve, dok su ženama koje prvi put pokušaju u dobi između 40. i 44. godine takve šanse smanjene su na malih 10,7 posto. 
 
No neka vas to ipak ne zabrinjava jer ako u toj dobi nećete uspjeti od prve, znanstvenici su na temelju iskustava izračunali da vam šanse sa svakim sljedećim ciklusom rastu, tako da su šanse za trudnoćom u osmom ciklusu već znatno veće te iznose 37,9 posto. 
 
Žene u dobi od 35 do 40 godina imaju pak 32-33 posto šanse za začećem potpomognutom oplodnjom, no šanse se povećavaju na 50 posto ako su prije 35. rođendana zamrznule svoja jajašca. 
 
"To je podatak o kojem javnost mora biti itekako svjesna", zaključuju autori istraživanja, "jer se žene starije od 35., a posebno one između 40. i 44. godine nakon svakog neuspjeha počinju premišljati i razočarane su, pa često odustaju nakon nekoliko ciklusa i na koncu više sebi ne daju šansu". 
 
Isto se tako mora znati da su za žene starije od 45 godina šanse da će zatrudnjeti uz pomoć svojih jajašaca prilično male, osim ako se nisu pobrinule za to da ih na vrijeme pohrane te iskoriste u godinama kada postanu spremne za bebu ili kad odustanu od prirodnog začeća. 
 
Zato drage mame, posebno vi koje se već godina trudite dobiti bebu prirodnim putem, ne zanemarujte ove brojke jer čak i uz veliku nadu i sustavan trud, osigurajte rezervu jajnih stanica. Toliko možete napraviti za sebe, za neka vremena kad ćete poželjeti postati mama. 

 

Pročitajte više