Poznati i manje poznati znakovi rane trudnoće

Foto: 123rf
 
OVO SU simptomi koje ćete uočiti, ali nećete znati da su oni vjesnici trudnoće:
 
Kratkoća daha - Bebi je potreban kisik pa će ga uzimati iz vašeg tijela, što bi moglo uzrokovati kratkoću daha.
 
Bolne grudi - Oblačenje grudnjaka vam se čini kao noćna mora? Ako nije znak da ćete uskoro dobiti mjesečnicu, možda se radi o trudnoći. Bolne grudi ponekad se već u ranoj fazi trudnoće povećaju, a istovremeno bradavice potamne i žile na grudima postanu izraženije.
 
Neprestani umor - Ako vam se čini da biste stalno mogli spavati, možda ste trudni.
 
Mučnine - Ovo je ujedno i najpoznatiji simptom trudnoće. Iako se najčešće javljaju nakon 6. tjedna trudnoće, moguće je da se jave i ranije.
 
 
Često mokrenje - Ako odjednom imate potrebu za čestim mokrenje, to bi mogao biti znak. Tijelo u trudnoći proizvodi više tekućine pa je mjehur osuđen na prekovremeni rad.
 
Glavobolje - U početku trudnoće moguće su zbog ludovanja hormona.
 
Bol u leđima i vratu - Žarenje, bol i zatezanje u donjem dijelu leđa još su jedan od čestih simptoma u trudnoći.
 
Grčevi - Poput onih menstrualnih mogu ukazivati na trudnoću jer se tada maternica širi i priprema za dijete.
 
Zatvor i nadutost - Moglo bi se dogoditi da odjednom ne stanete u svoje stare traperice. No, to nije trbuh već narastao nego ste samo naduti jer dodatni progesteron u tijelu tijekom trudnoće usporava probavni sustav.
 
Povišena bazalna temperatura - Bazalna temperatura u tijelu žene raste prilikom nastupanja ovulacije i ostaje povišena otprilike dva tjedna. Ako nakon ta dva tjedna bazalna temperatura ne pada, provjerite jeste li trudni.
 
Vrtoglavice - Niska razina šećera u krvi i krvnog tlaka učinit će trudnicu mamurnom. Pobrinite se da dobro jedete i pijete dovoljno tekućine.
 
Točkasto krvarenje - Vrlo blago krvarenje koje će doslovno ostavljati tek točkicu na donjem rublju može ukazivati na ugrađivanje oplođene jajne stanice u maternicu, a ne na mjesečnicu.

Pročitajte više