Zašto trudnice moraju trostruko više paziti kad dižu teške predmete?

Zašto trudnice moraju trostruko više paziti kad dižu teške predmete?

Foto: Instagram 

KAD zatrudnite, liječnik i iskusnije majke će vam vjerojatno reći da ne smijete dizati teške predmete. Koliko je podizanje i nošenje teških stvari zapravo opasno? Ovisi o trudnici i trudnoći, ali ono zapravo može imati brojne neželjene i opasne posljedice.

Posebno u današnje vrijeme kad se trudnicama više ne zabranjuje vježbanje, čak se i potiče, ako je trudnoća zdrava i uredna, a trudnica voljna nastaviti s aktivnim životom. 

No, tu uvijek postoji jedan veliki "ali" koji je povezan s individualnim stanjem i zato bi svaka veća aktivnost trudnice trebala imati privolo liječnika koji prati trudnoću. 

Zato što podizanje teških predmeta stvarno može biti izuzetno opasno. 

Opasnije od nošenja je način na koji podižete teži predmet i, ako ste nepažljivi ili ste ga nespretno uhvatili, najgore posljedice (iako vrlo rijetke) zaista mogu biti preuranjeni porod ili preuranjeno odvajanje posljedice.

Kod podizanja težih predmeta valja imati na umu da u trudnoći ligamenti postaju labaviji, a zglobovi nestabilniji, zbog čega se vjerojatnost ozljede povećava. Kako vam raste trbuh, težište se pomiče prema naprijed te raste pritisak na donji dio leđa koja se zbog toga lakše mogu ukliještiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomicanje težišta utječe i na ravnotežu koja postaje sve lošija i povećava rizik od pada. Pad, osim što može ozlijediti mamu, može uzrokovati i preuranjeni porod i odvajanje posteljice.

Zato se u trudnoći ne preporučuje podizanje predmeta težih od pet kilograma, a ako baš morate, pazite na to da se saginjete iz koljena i pri dizanju držite leđa ravno te koristite više mišiće nogu nego leđa. Teret nosite uz tijelo i izbjegavajte okretanje u stranu. Ako slučajno osjetite bilo kakvu bol u trbuhu, smjesta spustite to što nosite, odmorite se, i ne nosite više tako teške stvari. Slušajte svoje tijelo.

Iako mnogim trudnicama aktivnosti, pa i nošenje teških predmeta, ne pada teško, nije vrijedno riskirati kako biste sebi ili drugima dokazali da vi možete. Možete, naravno, ali stvarno nije vrijedno rizika!
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara