Prestanite govoriti ove 4 fraze. Evo kako uspješni roditelji uče djecu samodisciplini

Foto: 123RF

RODITELJI često uočavaju da razgovori s djecom u nekom trenutku krenu u krivom smjeru. Manje neslaganje pretvara se u pravu borbu. Što se dogodilo?

William Stixrud i Ned Johnson koautori su knjige The Self-Driven Child. Zajedno su ukupno 65 godina radili na istraživanjima i skupili značajno iskustvo u radu s djecom. Utvrdili su da postoje četiri fraze koje izgovaraju dobronamjerni roditelji, a koje uopće ne djeluju u podučavanju samodiscipline.

"Ako sada ne budeš naporno radio, žalit ćeš do kraja života"

Utjerivanje straha jedan je od najmanje učinkovitih načina izazivanja unutarnje motivacije kod djece. Zapravo, to može biti štetno za djecu, kojima ta fraza uzrokuje stres.

Još jedan razlog zbog kojeg ovakve fraze ne funkcioniraju je taj što njihov kontekst nije razumljiv djeci. Djeca nisu sposobna razmišljati unaprijed kao odrasli. To ih čini djecom. 

Umjesto toga, uspješni roditelji koriste fraze poput: "Još nisi savladao (nešto), ali možeš biti bolji. Pogledaj dokle si već stigao", "Da, raditi (nešto) je teško, ali ako nastaviš vježbati, imat ćeš više samopouzdanja i moći ćeš se suočiti s budućim izazovima i osjećat ćeš se jako dobro."

"Moj posao je čuvati te"

Kako djeca rastu, ne možemo ih jednako uspješno čuvati i zaštiti od svega, kao kad su bila mala. Kad krenu u srednju školu, nismo stalno s njima i ne možemo pratiti svaki njihov korak. 

Kad djeca misle da je naš posao da ih čuvamo, a ne njihov, sklonija su ponašati se nepromišljeno, misleći da uvijek postoji zaštitna mreža, a zapravo ne postoji.

Uspješni roditelji umjesto te fraze dopuštaju djeci da pogriješe i da sama nauče tešku lekcije, a onda s njima o tome razgovaraju i upozoravaju ih na opasnosti.

"Kažnjavam te jer moraš naučiti da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo"

Kad kažnjavate dijete, možda imate osjećaj kontrole, ali istraživanja pokazuju da to šteti vašem odnosu s djetetom, kao i da je neučinkovit alat za promjenu ponašanja. 

Osim toga, što roditelji više prijete, to djeca više lažu i skrivaju probleme oko kojih će im možda trebati pomoć.

Ako djeca ne žele čuti vaše mišljenje, nemojte ga nametati. Cilj je poučavati dijete, a to se događa samo kada stvarno sluša. Ako komunicirate s poštovanjem, veća je vjerojatnost da će vam dijete samo doći u nekom trenutku. Razgovarajte s djetetom o posljedicama i pobrinite se da se obje strane s njima slažu. Budite konkretni i razumni.

"Previše vremena provodiš na telefonu"

Svijet naše djece izgleda puno drugačije od našeg, a ovom izjavom pokazujemo da ga ne poštujemo. Društveni mediji danas su vrlo važni.

Uspješni roditelji, umjesto korištenja te fraze, pokazat će interes za ono što zanima njihovo dijete. Pitajte dijete o igrama koje igra, ljudima koje prati, serijama koje gleda ili knjigama koje čita i, barem povremeno, uživajte s njima. 

Pročitajte više