Prestanite, zaista prestanite upotrebljavati tu riječ na "R"

Ilustracija: Index

DUGO, predugo se ta riječ koristi u totalno krivom kontekstu. Koristimo je da bi opisali ili naglasili nešto što je loše, blesavo. Vjerojatno nema osobe koja ju nije izgovorila - u slengu, u krivoj namjeri, a da pritom nije ni pomislila da radi nešto jako, jako krivo.  
 
Da bi to ispravili pokrenuta je kampanja Spread The Word To End The Word kako bi ljudi diljem svijeta prestali koristiti tu riječ jer ona ima svoje pravo značenje, a koristeći je u ovako krivom kontekstu uznemiruje, ljuti i omalovažava više nego bi to ijedna radnja mogla učiniti. 
Kako bi se vi osjećali da vas netko pita jeste li retardirani? 
"Imam disleksiju i nisam kriv što mi čitanje i pisanje ne idu baš od ruke. No, moj tata to nekad ne razumije. Znam to jer nekad se jako često ljutio na svaku moju grešku i nikada nije propustio pitati me jesam li retardiran? Koristio je tu riječ kao oružje protiv mene kako bi pomislio da sam manje vrijedan od njega. Još uvijek to mislim. "
 
"Nikada neću zaboraviti onaj dana kada sam se uajedno s mlađim bratom i mamom vraćao kući iz škole. Braco je bio tužan i zamišljen, a onda je tiho mamu pitao - Mama - jesam li ja retardiran? Nikada neću zaboraviti tu tugu u njegovim očima i tu bespomoćnost koju sam u tom trenu osjetio jer ni ja ni mama nismo odmah znali kako da mu odgovorimo. Kakva su to djeca koja su u stanju reći nešto tako ne sluteći koliku će to ranu ostaviti na njegovom malom srcu". 
 
Ovo je samo mali dio stvarnih iskustava djece koji su osjetili žalac ove krivo izrečene riječi pa stoga ako ikada ikoga čujete da se prema bilo kome obraća njome, stanite, recite, zamolite da to više nikada, nikada ne izgovori. Neka to bude vaš mali zalog ovoj velikoj svjetskoj kampanji. 
Možda iste od oni koji će nekoga izravno nazvati retardiranim, ali to se ne odnosi samo na izravnu uvredu. Često se mogu čuti fraze poput - "To je tako retardirano", "Baš sam retardiran", "Nemoj biti retardiran". Ma čak i "nemoj biti glup" spada u taj pojam govora mrženje kojim često nesvjesno lomimo i najjače karaktere. Dječje pogotovo. 
 
S obzirom da je ta riječ postala toliko krivo uvriježena u kolokvijalnom govoru, čak je izbačena iz službene definicije osoba s mentalnim teškoćama i zato svijet sada traži da se posve izgubi iz naših rječnika. Usmenih i pismenih. 
 
Jer ta riječ - boli, napada, ponižava, ostavlja trag, potiče povlačenje u sebe, pojačava govor mržnje, laže, zanemaruje, namjerno upropaštava. 
 
Čak ni osobe koje imaju određenih mentalnih poteškoća, radi bolesti ili nesreće, djeci rođenima s Downovim sindromom koji zaista, ali zaista ne zaslužuju da ih se naziva tom riječi. 
 
Učinite sebi i svijet uslugu - izbacite je zauvijek!

 
 
 

 

Pročitajte više