Pretilost i slični poremećaji, kako spriječiti?

Foto: 123f

PUNO SE govori o pretilosti djece. Ritam svakodnevice ostavlja nam premalo slobodnog vremena pa su roditelji opušteniji i manje se brinu o prehrani svojih mališana. Uz to, u žurbi je lakše posegnuti za gotovom, polupripremljenom ili brzom hranom... To je svakako jednostavnije nego ono malo slobodnog vremena što imamo provesti u kuhinji pripremajući paprikaš koji su naše bake s toliko ljubavi i tako dugo kuhale. Pribrojimo li svemu tome i velik broj sati koje većina djece provede sjedeći, prikovana uz televiziju ili videoigrice, suočavamo se s uzrocima zabrinjavajućeg porasta pretilosti u djece. Doista se trebamo potruditi jer ne samo da treba spriječiti pretilost kod naših mališana, već i to da u odrasloj dobi ne postanu debelima.

Nekoliko dobrih navika stečenih u djetinjstvu bit će presudno

Pobrinite se da prehrana vašeg djeteta bude cjelovita i uravnotežena. Brinite se o tome što jede svaki dan. Ako ruča u školi, potrudite se da večerom nadoknadi nedostatke ručka, ali neka večernji obrok ne bude pretežak. Neka dobro doručkuje prije odlaska iz kuće, a za užinu mu radije ponudite voće nego kakav slatki pekarski proizvod.

Slatkiši bi trebali biti iznimka, a ne pravilo.

Mesne prerađevine (hrenovke, kobasice, hamburgeri itd.) ne bi se trebale jesti više od jednom u tjednu.

Što se tiče pržene hrane, pokušajte pomfrit i kečap zamijeniti povrćem, salatama... Na početku neće biti lako, ali olakšat ćete si pridržavate li se tog pravila.

Za desert je bolje ponuditi voće ili mliječne proizvode nego nešto slatko poput sladoleda.

Taj je obrazovni segment iznimno važan, jer steknu li djeca zdrave navike u djetinjstvu, lako će ih se pridržavati cijelog života, a tada je malo vjerojatno da će patiti zbog debljine.

Treba im jasno objasniti prednosti zdrave prehrane te istaknuti negativne strane hrane koja ih možda više privlači: slatkiši, hamburgeri, pomfrit, gazirani napitci... Važno je naučiti ih da žvaču hranu i da ne oklijevaju u isprobavanju novih namirnica. Treba ih naučiti i na različite pripreme hrane: "na naglo", u pećnici, priprema variva, ne ograničavajući se na prženje u ulju koje, iako možda ukusnije, namirnice opterećuje viškom nepotrebnih masnoća.

Na kraju, hrana nikako ne smije biti nagrada ili kazna jer bi takav pristup djecu mogao natjerati da postanu izbirljiva te da odbijaju pojedine namirnice. 

Pročitajte više