Priče za laku noć: najbolje slikovnice za uspavljivanje djece

Foto: Mozaik knjiga/Profil/Znanje

DOK mnogi od nas ovo blagdansko razdoblje provode vani, veseleći se s društvom do kasnih noćnih sati, drugi imaju malu djecu te im je jedino važno da njihov mališan što prije utone u miran i dubok san. Ovo je, naravno, vječno pitanje roditeljstva, a mi vam donosimo, po nama, izbor najboljih slikovnica u knjižarama. Ipak, mnogi stručnjaci upozoravaju da nije bitno samo odabrati dobru priču – isto toliko, ako ne i više, važno je kako je čitate djetetu. Ključ uspjeha je uvijek u roditelju čiji je glas najpouzdaniji alat za smirivanje djece. Među našim preporukama pronaći ćete klasične bajke, avanturističke priče za dečke, slonicu Helenu koja ne može zaspati, malu genijalku te razne druge zanimljive slikovnice. 

1. Snježna kraljica – ilustrirala Ana Grigorjev

Za početak, evo jedne klasične priče ispričane na nov način. Ovu prekrasnu bajku u originalu je napisao Hans Christian Andersen, a za moderne čitatelje preradila i ilustrirala Ana Grigorjev. Osim što je priča, sama po sebi, idealna za ovo zimsko doba, autorica nam divnim ilustracijama (koje odišu slavenskim duhom zime izvan vremena) dočarava jedno magično, ledom okovano kraljevstvo. Ako volite duboku zimu, ova će se slikovnica svidjeti i vama.  

 2. Orašar i kralj miševa – ilustrirala Ana Grigorjev

U Hrvatskoj gotovo i ne postoji netko tko nije čuo za slavnog Orašara. Kazališna predstava postiže rekorde gledanosti, lutkice orašara nalaze se na svakom uglu – nepristrani promatrač mogao bi pomisliti da se radi o nekoj maniji. Mi, kao pristrani promatrači, svakako bismo se složili s njim. Ovu je priču napisao njemački autor bajki E.T.A. Hoffman koji se, ujedno, smatra i jednim od začetnika žanra fantastike za odrasle. Ovu bajku koja, već generacijama, u zimsko vrijeme očarava i mlade i stare, majstorski je ilustrirala je Ana Grigorjev.  

3. Dečki, idemo na spavanje – Xanna Chown

S klasičnih slikovnica prelazimo na moderne avanturističke priče za dečke. Ako je vaš sin mali, vragolasti mališan, ništa mu neće biti zanimljivije od ovih sedam priča za laku noć. Ali pazite! – probajte mu ih čitati na način koji će ga uspavati, a ne u njemu probuditi želju za noćnim avanturama po kući. Idealno za male ljubitelje pirata. 

4. Dug put kući – Oliver Jeffers

Ova se prekrasno ilustrirana i napisana priča već smatra modernim klasikom. Bio jednom dječak koji je jednoga dana u ostavi pronašao zrakoplov… Nije pamtio da ga je ondje spremio, ali iz istih ga je stopa poželio isprobati i malo se njime provozati. Isprva je sve išlo kao po loju i zrakoplov se uspinjao sve više i više i više, sve dok odjednom… motor nije zakašljucao ostavši bez benzina. Dječak je zaglavio na Mjesecu, ali nije bio sam. Oliver Jeffers je rastuća zvijezda u području ilustriranih slikovnica, a njegove priča prepune su ideala i težnji prema nečem većem od nas samih. Neki ga uspoređuju sa Saint-Exuperyjem, autorom Maloga princa. Ljepši kompliment teško je smisliti.   

5. Serijal o djevojčici Maji - Marcel Marlier, Gilbert Delahaye

Iznimno popularan serijal (kod nas i u svijetu) o djevojčici Maji savršen je spoj modernog i klasičnog. Ovo su priče koje će vaša kći jednostavno obožavati. Dražesna djevojčica Maja svjetski je poznat lik iz slikovnica još od davne 1954. godine. Od tada je slijedilo još 60 naslova o toj simpatičnoj djevojčici koja je osvojila srca i malih i velikih čitatelja diljem svijeta.  Uz ovaj izdavački fenomen vežu se fascinantni podatci – u svijetu je prodano više od vrtoglavih 105 milijuna ovih slikovnica, a zaživjela je i kao animirana TV serija, časopis, te na mnogim proizvodima za djecu, a ima i vlastiti klub obožavatelja! Priče o Maji nježne su i tople, isprepletene raznovrsnim dogodovštinama i poučnim situacijama.  

6. Maca Papučarica – Ela Peroci

Mnogima poznata iz lektire, ova je topla priča postala nezaobilazno štivo koje se često djeci čita prije spavanja. Namijenjena je i najmlađim uzrastima upravo zbog lijepo ispripovijedanog teksta, napisanog razumljivim jezikom djece te zbog pouke koju priča nosi. Ona govori o dobroti jedne mace koja skuplja papuče neuredne djece, pa ih kod svoje kuće popravlja. Iako su djeca u početku iznenađena što su im papuče nestale, oni ih pronalaze lijepe i zašivene kod vrijedne mace. Nabavite izdanje koje je oslikala Marsela Hajdinjak jer je jednostavno fantastično. 

7. Slonica koja želi zaspati – Carl-Johan Forssen Ehrlin

S nekoliko milijuna primjeraka u cijelom svijetu, inovativna švedska priča za laku noć Zeko koji želi zaspati osvojila je simpatije brojnih čitatelja i vrlo brzo postala najprodavanija knjiga u mnogim zemljama. Prošle je godine i kod nas bila najprodavanija slikovnica, a na službenoj Facebook stranici knjige puno je oduševljenih roditelja ostavilo svoje pozitivne komentare. Ove je godine na hrvatskom izašao svojevrsni nastavak, Slonica koja želi zaspati koji također koristi psihološke tehnike uz čiju će pomoć vaše dijete lakše utonuti u san i već je pokupio pohvale roditelja koji su ih isprobali. Više od svih slikovnica na našoj listi, ovdje je istaknuta uloga roditelja i posebnog načina čitanja teksta te naglašavanja pojedinih riječi i fraza.

Pročitajte više