Produljenje plodnosti kod žena moglo bi im značiti i dulji život, tvrde znanstvenici

Foto: Shutterstock

JEDAN organ u ženskom tijelu stari više nego dvostruko brže od svih ostalih tkiva, izazivajući pomutnju i kaos po pitanju plodnosti i općenito dugoročnog zdravlja. "Jajnici su vrlo čudni, osobito neobični, u usporedbi s ostatkom ljudskog tijela. Možemo o njima razmišljati kao o ubrzanom modelu ljudskog starenja", rekla je Jennifer Garrison, docentica na Bucku, svjetski renomiranom institutu za istraživanje starenja sa sjedištem u Kaliforniji. Radi se o prvoj biomedicinskoj istraživačkoj ustanovi posvećenoj isključivo znanosti o starenju.

"Kada je žena u kasnim 20-ima ili ranim 30-ima, ostatak njezinog tkiva funkcionira na vrhuncu, ali njezini jajnici već pokazuju očite znakove starenja", rekla je Garrison publici na Life Itselfu, događaju o zdravlju i dobrobiti koji je predstavljen ove godine u suradnji s CNN-om.

"Ipak, većina žena postaje svjesna toga kad prvi put poželi koristiti kapacitet tog organa - a tad otkrivaju neke činjenice koje ih mogu zabrinuti, ovisno o dobi u kojoj se nalaze u tom trenutku", dodala je.

Posljedice starenja jajnika protežu se i nakon završetka plodnosti, osobito tijekom menopauze, razdoblja kad žena prestaje imati menstrualni ciklus.

"Kada jajnici prestanu raditi uslijed menopauze, prestaju proizvoditi koktel hormona važnih za opće zdravlje", rekla je Garrison za CNN. "To čak i kod zdravih žena dramatično povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca, kognitivnog pada, nesanice, osteoporoze, debljanja, artritisa - to su medicinski utvrđene činjenice", kaže ona.

Dob u kojoj žena stupa u menopauzu također je povezana s dugovječnošću

Prosječna dob prirodne menopauze u Sjedinjenim Državama je 51 godina, prema Sjevernoameričkom društvu za menopauzu. "Studije pokazuju da žene koje kasnije stupaju u menopauzu žive duže i imaju veću šansu za boljim oporavkom svoje DNK", rekla je Garrison. "Ali žene koje prirodno uđu u menopauzu prije 40. godine imaju dvostruko veću vjerojatnost za ranijom smrću u usporedbi sa ženama koje prolaze kroz prirodnu menopauzu između 50. i 54. godine."

Što ako znanost pronađe rješenja za usporavanje starenja jajnika?

"To bi promijenilo stvari, zar ne? Žene bi lakše uspostavile jednakost, imale bi šire i ugodnije reproduktivne opcije i bile bi osnažene zbog veće kontrole koju bi imale nad svojim životima", rekla je Garrison. "U isto vrijeme, mogli bismo odgoditi pojavu bolesti povezanih sa starenjem i, nadamo se, produžiti život."

Prije nego ste nastali, dio vas bio je u tijelu vaše bake

Od trenutka u kojem ženski fetus dođe do 20. tjedna trudnoće, u tim sićušnim jajnicima koji se u njemu razvijaju nalazi se između 6 i 7 milijuna jajnih stanica. Došli ste iz jedne od njih - što znači da ste, kad je vaša baka bila trudna s vašom majkom oko pet mjeseci, bili samo jedna od mogućnosti u njezinom tijelu.

"Zbog toga postoje višegeneracijski učinci bilo kakve izloženosti okolišu trudne žene, koji utječu ne samo na nju i fetus u njenoj utrobi, već se to proteže i kroz generacije", rekla je reproduktivna istraživačica Francesca Duncan, docentica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Northwestern.

Međutim, kad se vaša majka rodila, njezini su infantilni jajnici već spali samo na 1 do 2 milijuna jajnih stanica, prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa. Masovni gubitak jajnih stanica u maternici događa se kod većine životinja.

Kad žene uđu u pubertet, preostalo im je samo od 300.000 do 400.000 nezrelih jajašaca. "Jajnik je vjerojatno jedini organ koji gubi svoju funkciju prije nego što uopće započne svoju funkciju", rekla je Duncan.

Pad ubrzava s godinama. Kod 95 posto žena, samo 12 posto jajnih stanica bit će im dostupno u dobi od 30 godina i samo 3 posto u dobi od 40 godina, prema analizi iz siječnja 2010. godine, kako piše CNN.

Pročitajte više