Psihologinja podijelila znakove po kojima možemo prepoznati ADHD kod djece

Foto: Shutterstock

U HRVATSKOJ živi oko 100.000 ljudi s ADHD-om. Kako postajemo svjesni karakteristika i simptoma, prepoznavanje ADHD-a sve je jednostavnije, osobito među djecom. ADHD je stanje koje utječe na ponašanje osobe, točnije na pažnju, hiperaktivnost i impulzivnost. Iako je ADHD prije bio stereotipno povezan sa zločestom ili nemirnom djecom, sada znamo da je stanje puno kompleksnije.

"Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, ili ADHD, neurološki je razvojni poremećaj koji utječe na pažnju osobe. Osoba koja ga ima obično se susreće s poteškoćama po pitanju pažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti, iako je moguće da se bori samo sa simptomima iz jedne od tih kategorija", rekla je psihologinja Deb Thompson za Mirror.

Obrasci ADHD-a ne izgledaju uvijek isto kod svakog djeteta, ali "svako dijete s ADHD-om vjerojatno će se suočiti s jedinstvenim skupom teškoća", objasnila je neuroznanstvenica Georgia Chronaki.

"Na primjer, jedno dijete možda ima poteškoća s održavanjem pažnje na satu, dok drugo može imati poteškoća s upravljanjem emocijama", kaže.

ADHD može narušiti samopouzdanje i uzrokovati depresiju te anksioznost

Dr. Thompson kao najčešće simptome koje roditelji mogu uočiti izdvaja nemogućnost mirnog sjedenja bez nervoznog pomicanja, prekomjernu nemirnost, nelagodu za vrijeme tišine, teškoće u angažiranju u tišim aktivnostima, impulzivne reakcije ili činjenje stvari bez razmišljanja o posljedicama. Još jedan znak je zaboravljivost, kao i situacije u kojima dijete gubi predmete i ima poteškoća s pamćenjem zadataka. 

"Zamislite da zaista želite usredotočiti se na domaću zadaću, ali vaš mozak vam to ne dopušta. Zamislite da zaista želite sjesti i gledati TV program, ili sjesti i jesti obrok, ili sjesti i opustiti se, a vaš mozak vam to ne dopušta. Svijet može biti vrlo frustrirajuće mjesto za mlade ljude s ADHD-om, posebno ako ne razumiju zašto njihov mozak funkcionira tako. Zbog toga ovo stanje može imati negativan učinak na vaše dijete i narušiti samopouzdanje te uzrokovati depresiju i anksioznost", kaže dr. Thompson.

Ako mislite da bilo koji od ovih znakova utječe na vaše dijete, ili ste zabrinuti da pokazuje simptome ADHD-a, vrijedno je potražiti profesionalnu pomoć.

Pročitajte više