Psihoterapeutkinja dijeli pet fraza koje narcisoidni partner nikada neće reći

Foto: Shutterstock

Narcizam je kompleksna psihološka karakteristika koja se očituje u prekomjernoj ljubavi prema sebi, vlastitim sposobnostima ili dostignućima, često praćena nedostatkom empatije prema drugima. Osoba koja pati od narcizma često je fokusirana na sebe i svoje potrebe te ima veliku potrebu za divljenjem i obožavanjem drugih. Stoga su ljubavne veze s narcisima izazovne. Iznošenje problema narcisoidnom partneru može biti bolno, osobito zato što nikada neće pokazati suosjećanje i razumijevanje.

"Njihov nedostatak empatije, uvida, sposobnosti samorefleksije i suradnje s vama umjesto preuzimanja odgovornosti može biti dokaz niske emocionalne inteligencije", objašnjava psihoterapeutkinja Erin Leonard za Psychology Today. Izdvojila je pet fraza koje narcisoidni partner nikada neće reći.

  1. "Povrijedio sam tvoje osjećaje, a to nije u redu."
  2. "Imaš svako pravo biti uzrujan/a."
  3. "Drago mi je da si mi rekao/la da ti to smeta, pokušat ću biti obzirniji."
  4. "Ono što sam učinio/la bilo je bezosjećajno, ispričavam se."
  5. "Kako ti mogu pomoći?"

"Preuzimanje odgovornosti za negativno ponašanje rijetko je za narcise jer im nedostaje sposobnost introspekcije. Nepoznata im je i empatija. Iz tih razloga, narcisoidni partneri možda ne mogu održati bliskost u vezi", zaključila je psihoterapeutkinja.

Pročitajte više