Roditelji školaraca bijesni: Traže nas 540 eura za četiri dana na srednjem Jadranu

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

DJECA s nestrpljenjem iščekuju školske izlete, ali njihovim roditeljima to je osjetan udarac na kućni budžet. Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Kupljenovo za četiri dana škole u prirodi na srednjem Jadranu moraju izdvojiti 540 eura.

> Imate li slične priče i ponude agencija za školske izlete šaljite nam na mail vaseprice@index.hr

Putovanje autobusom uključuje obilazak Šibenika, smještaj u hotelu Amadria Park Hotel Andrija, posjet Nacionalnom parku Krka, Sokolarskom centru i Aquaparku Amadria. Posljednji dan putovanja rezerviran je za šetnju Zadrom, a na putu kući učenici će stati i u Aquariumu Karlovac.

Roditelji su dobili i ponudu za četverodnevno putovanje po srednjoj Dalmaciji, čija je cijena 515 eura. Kažu nam da bi aranžmani bili jeftiniji da su pokriveni subvencijama Grada Zaprešića, koje su ove godine izostale. Ravnateljicu Osnovne škole Kupljenovo Mihaelu Dolinar upitali smo zašto ove godine nisu dobili subvencije za školske izlete, no ona nas je uputila na Grad Zaprešić.

"Grad Zaprešić, ujedno i Grad prijatelj djece, osnivač je tri osnovne škole te za sve njih osigurava isti standard. S obzirom na to da nijedna od navedenih osnovnih škola u gradu Zaprešiću prilikom planiranja Proračuna Grada za narednu godinu nije prijavila sufinanciranje programa škole u prirodi, sredstva za tu namjenu nisu osigurana u Proračunu za 2024. godinu", napisali su u odgovoru za Index.

Napomenuli su nam da je zahtjev zaprimljen u veljači ove godine na inicijativu roditelja djece nižih razreda osnovne škole.

Grad Zaprešić: Uobičajene cijene škola u prirodi cjenovno su puno povoljnije

"Roditelji su odabrali aranžman koji je cijenom i sadržajem sličniji školskim ekskurzijama, odnosno radi se o četverodnevnom izletu po cijeni od 540 eura po učeniku. Iako ne ulazimo u odabir lokacija i iznose ponuda, za usporedbu, uobičajene cijene škola u prirodi koje inače pohađaju učenici osnovnih škola u Zaprešiću i okolici su cjenovno puno povoljnije u odnosu na predmetnu ponudu te je sadržaj prilagođen izvođenju u prirodnom odredištu, s odgovarajućim uvjetima prilagođenim učenju i poučavanju u zatvorenome i otvorenome prostoru", dodali su.

"Ako se početkom nove nastavne godine škole obrate Gradu sa zahtjevima za sufinanciranje škole u prirodi, isti će biti predmet Proračuna za 2025. godinu", ističu.

Agencija koja je izdala ponudu od 540 eura za četverodnevni program škole u prirodi na srednjem Jadranu nije odgovorila na naša pitanja.

500-tinjak eura platit će i učenici iz Dubrovnika koji posjećuju Gorski kotar, dok četvrtaši iz Rijeke školu u prirodi u Hrvatskom zagorju plaćaju 400 eura.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Škola u prirodi dio je redovne nastave za učenike 4. razreda osnovnih škola, a izvodi se prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Gradovi i općine koji imaju svoja odmarališta tako osiguravaju povoljniji smještaj. Primjerice, roditelji zagrebačkih školaraca za četiri noćenja u odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom ili u Hostelu Stoimena u Crikvenici, kojim upravlja Holdingova podružnica Vladimir Nazor, platit će 50-ak eura bez izleta.

Gradovi i općine koji nemaju vlastita odmarališta sufinanciraju program škole u prirodi po primitku zahtjeva škole pri planiranju proračuna.

Izleti za vrtićance i prvašiće od 20 do 44 eura

Prvašići se spremaju za svoje prve izlete, doduše jednodnevne. Jedna ponuda kojom raspolažemo, ona za Ključić Brdo, s prijevozom od škole u Zagrebačkoj županiji do tog turopoljskog izletišta košta 44 eura, a uključuje dvije radionice i ručak (pohana piletina, pomfrit, salata, kruh, sok).

Vrtićanci iz Velike Gorice za jednodnevni izlet u Grad mladih moraju platiti 20 eura. Uključen je ručak i prijevoz, a roditelji mališanima moraju spakirati voćku, vodu i jedne grickalice.

Cijene maturalnih putovanja za srednjoškolce penju se i do 950 eura, ovisno o lokaciji i prijevoznom sredstvu.

Agencije: Poskupljenja su ogromna, ponegdje i do 50%

Anamarija Lovrentjev, direktorica turističke agencije specijalizirane za školski turizam OBORD, potvrđuje nam da su cijene svih putovanja poskupjele prestankom pandemije. Kao prvi razlog navodi promjenu ponude prijevoza na tržištu.

"Mnogi prijevoznici, u nemogućnosti otplate kredita, ostali su bez svojih autobusa. Neki su ostali bez vozača. Prijevozničke kuće su tada prodavale autobuse ili dio svog voznog parka jer bez vozača nisu mogli iznajmljivati autobuse. To je dovelo do manjka autobusa na tržištu", pojasnila je Lovrentjev.

Oduvijek postoje i prijevozničke kuće koje ne žele raditi u školskom turizmu. Lovrentjev kaže: "Razlozi su jasni - učenici su ponekad neuredni i ostavljaju gomilu smeća, ponekad šaraju ili trgaju sitne dijelove autobusa, ponekad nitko ne želi platiti počinjenu štetu..."

"Manjak autobusa i velika potražnja za njima u svega nekoliko mjeseci godišnje (rujan, listopad, travanj, svibanj, lipanj) uzrokovali su određeno povećanje cijena kod svih prijevozničkih kuća", napominje naša sugovornica.

Od 2022., kada je cijena goriva stalno rasla, i cijena najma autobusa nastavila je rasti.

"Osim cijene goriva, prijevozničke kuće imale su stalno rastuće ostale troškove: registracije vozila, usluge održavanja i tehničkih pregleda vozila, dijelovi vozila", dodaje.

"Sve je više djece kojoj roditelji ne mogu platiti putovanje, a neki za to nemaju sluha"

Kao drugi razlog poskupljenja aranžmana Lovrentjev navodi povećanje cijene ulaznica u muzeje, galerije, parkove prirode, nacionalne parkove i sva moguća mjesta koja učenicima naplaćuju dolazak.

"Ne samo da su sve ulaznice nakon 2022. počele rasti nego su i cijene stručnog vodstva za učenike također rasle. Ne može se ne spomenuti kako na mnogim mjestima, iako ima iznimaka, institucije ne žele omogućiti besplatan ulaz nastavnicima koji su u pratnji učenika, već im naplaćuju ulaznice, i to po cijeni ulaznica za odrasle. Ulaznice za djecu s poteškoćama, koja imaju i pomoćnika u nastavi/asistenta, također naplaćuju", pojašnjava.

Najčešće se odobrava besplatan ulaz ili popust samo za učenike koji su u invalidskim kolicima.

"O mogućnosti da ponekom djetetu koje ne može platiti putovanje osiguraju besplatnu ulaznicu (takvih je sve više), već dugi niz godina vodimo teške borbe. S nekima uspješno, a s nekima nikako", ogorčeno nam priča.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poskupjela je i hrana.

"Restorani s kojima dugi niz godina surađujemo i sami su u problemima: cijene nabave hrane su stalno u porastu, prvo zbog poskupljenja goriva, a kasnije i zbog inflacije. Cijene energenata porasle su im u posljednje dvije godine od 200 do 300%, kao i cijena rada u restoranima. U nekim restoranima doslovno periodično unajmljuju kuhare i konobare iz drugih županija bez pitanja o cijeni rada", dodaje Lovrentjev.

"Ugostitelji razumiju što znači nemati novca za svoje dijete"

Ipak, napominje kako su ugostitelji mnogo fleksibilniji i suosjećajniji kada se pregovara o ručkovima za djecu slabog imovinskog stanja.

"Većinom su široke ruke i razumiju što znači nemati novca za svoje dijete tako da s većinom ugostitelja možemo naći rješenje", ističe.

Na kraju Lovrentjev upozorava da se i "inflacija reflektira na troškove hladnog pogona (najam prostora, struja, grijanje, teleoperateri…)".

"Postotak poskupljenja teško je izreći generalno jer svako se putovanje izračunava zasebno, ali svakako su poskupljenja veća od 20%. Ponegdje, iako rijetko, i do 50%", napominje.

"Škole zbog cijene korigiraju plan i biraju manje sadržaja ili bližu destinaciju"

Usprkos poskupljenjima, nema pada broja prijavljenih učenika za izlete. Štoviše, nikad nijedno dijete nije ostalo kod kuće jer nije moglo platiti putovanje.

"Za svu takvu djecu osiguravamo 100% besplatnu terensku nastavu ili putovanje. Dakle, tu se radi o tisućama i tisućama učenika za koje se borimo s institucijama i ugostiteljima te im i sami snosimo sve troškove. Ne ulazimo u pozadinu razloga, ali svakoj školi i svakom nastavniku nudimo mogućnost da osiguramo besplatno putovanje za djecu koja bi inače ostala kod kuće", tvrdi Lovrentjev.

Ipak, uočava se trend da škole, kada vide da su u svoj plan uvrstile više sadržaja u jednom danu, što dovodi do visokih cijena, same korigiraju plan i odlučuju se za manje sadržaja ili za neku bližu destinaciju.

"Donekle nastojimo ublažiti problem visokih cijena putovanja tako da roditeljima omogućavamo plaćanje na više rata. Omogućavamo roditeljima da plaćaju u ratama i jednodnevno putovanje, duboko svjesni da radimo programe za populaciju koja je preslika ekonomske situacije u Hrvatskoj. U svakom razrednom odjelu ima roditelja kojima je bilo koji iznos prihvatljiv, preko onih koji mogu platiti školski izlet, do onih koji se bore za egzistenciju", govori nam direktorica agencije.

Najmanji interes vlada za Kvarnerom, Gorskim kotarom, Likom te Slavonijom i Baranjom

S direktoricom ove zagrebačke agencije porazgovarali smo i o tome koja su putovanja najpopularnija među hrvatskim školarcima.

"Mlađi razredi putuju na bliže destinacije jer su mali i nije uputno voziti ih daleko. Taj radijus je otprilike 50 km od mjesta polaska za 1. i 2. razrede te otprilike 100 km za 3. i 4. razrede. Prvi i drugi razredi posjećuju najčešće seoska domaćinstva, Zoološki vrt u Zagrebu, Medvednicu, Samobor… Treći razredi najčešće odabiru Hrvatsko zagorje, Karlovac i okolicu, Samobor", priča Lovrentjev.

Četvrti razredi u predmetu priroda i društvo uče cijelu Hrvatsku pa biraju različite destinacije koje se mogu obići za jedan dan. To su često parkovi prirode, nacionalni parkovi, Međimurje, zapadna Slavonija, Gorski kotar, Kvarner.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Za starije razrede na jednodnevne terenske nastave odlaze ovisno o temama koje su im zadane kurikulumom.

"Od Hrvatskog zagorja i Međimurja, Slavonije i Baranje, pa do Gorskog kotara, Istre, Kvarnera i sve do Šibenika. Višednevne terenske nastave najčešće planiraju u Istri i na srednjem Jadranu. Nešto manje je popularna južna Dalmacija, a najmanje Kvarner, Gorski kotar, Lika i Slavonija i Baranja", doznajemo od Anamarije Lovrentjev.

Među starijim razredima osnovnih škola od 2022. porastao je interes za jednodnevnu terensku nastavu u druge zemlje. U takvim slučajevima radi se o iznosima od 50-ak eura pa do 100-injak, ovisi o destinaciji, ali i o agenciji jer razlike među agencijama znaju biti i preko 20 eura.

"Najčešće je to Slovenija i Austrija. Ponekad Italija ili Mađarska. Često biraju i dvodnevna putovanja u druge zemlje. Cijene putovanja su različite. Ovise o broju učenika, veličini autobusa, broju noćenja, sadržajima i destinacijama, broju dana, kategorizaciji hotela... Ne možemo reći prosječnu cijenu - samo da je skupo", zaključila je Lovrentjev.

Pročitajte više