Roditeljske pogreške koje sprječavaju djecu da odrastu u sretne i samouvjerene ljude

Foto: Pexels/Elina Sazonova

RODITELJI koji vidno obožavaju svoju djecu sigurno neće učiniti ništa čime bi je namjerno povrijedili. No, ponekad "nevine" stvari koje roditelji učine mogu biti štetne za njihove kćeri i sinove.

Mogli biste biti sretni što možete kupiti bilo koju igračku koju vaše dijete želi ili kad mu dopustite da ostane budan do kasno u noć kako bi pogledalo još jednu epizodu svog omiljenog crtića. Primamljivo je biti "dobar roditelj", ali to su zamke u koje ne bismo smjeli upasti.

Bright Side je izdvojio neke od uobičajenih pogrešaka koje roditelji nesvjesno rade, a koje bi mogle negativno utjecati na njihovu djecu.

Uvijek pokušavate spasiti svoju djecu od neuspjeha i rizika

Za mnoge roditelje gledanje kako njihova djeca pokušavaju riješiti problem može biti pravi izazov, pogotovo kad znaju da oni taj problem mogu lako riješiti umjesto njih. Ali ako pokušavate "zaštititi" dijete od borbi, izazova, neuspjeha i rizika, kako će ikad naučiti kako se samostalno nositi s ovom (apsolutno normalnom) stranom života? Teške i rizične situacije od kojih ih pokušavamo spasiti zapravo podučavaju našu djecu ključnim vještinama rješavanja problema, a što je također važno, djeca uče kako ponovno ustati na noge nakon pada.

Nastojite ostvariti vlastite ambicije te zanemarujete njihov potencijal

Naša djeca imaju puno više prilika nego što smo mi imali u njihovim godinama pa je mnogima primamljivo pokušati ponovno proživjeti dragocjene trenutke svog djetinjstva kroz svoju djecu. Zapravo, mnogi roditelji upadaju u tu zamku i nastoje ostvariti svoje snove preko svoje djece, pokušavajući vratiti vlastite propuštene šanse. Ovo ponašanje može potkopati snove i želje djeteta, ne dopuštajući mu da ostvari vlastiti potencijal i izraste u uspješnu i sretnu odraslu osobu.

Želite im sve priuštiti

Ponekad može biti primamljivo kupiti svojoj djeci sve stvari koje vi kao dijete niste imali. Danas svojoj djeci možemo pružiti toliko toga: hrpe otmjene odjeće i igračaka, raskošne zabave i odmore. Možda zvuči kao savršeno djetinjstvo, ali to je samo iluzija. 

Pa zašto je to loše za djecu? Prekomjerno uživanje može djecu navesti da misle da su materijalne stvari presudne za sreću, a kao odrasli mogu početi osjećati da jednostavno ne vrijede ako nemaju najnovije gadgete, automobile ili nešto treće.

Kršite vlastita pravila

Postavljanje pravila, ali onda mijenjanje mišljenja i njihovo kršenje mogu vas pretvoriti u nedosljednog roditelja koji nema autoritet. Prema riječima stručnjaka, ovo nedosljedno ponašanje može dovesti do toga da djeca odrastu u osobe bez vlastitog identiteta. U budućnosti će imati poteškoća u definiranju sebe i zbog toga se mogu osjećati nesigurno. Dakle, biti dosljedan roditelj koji zna zauzeti stav presudno je za odgajanje sretnog djeteta.

Podcjenjujete djetetove poteškoće u učenju

Kad vaše dijete potroši previše vremena rješavajući matematički problem, nemojte ga nazivati lijenim ili nemotiviranim. Ponekad naša djeca mogu imati poteškoće u učenju koje ne ovise o njihovom trudu i motivaciji. Ako primijetite da se vaše dijete muči sa svladavanjem gradiva, možda ne bi bilo loše potražiti mišljenje stručnjaka.
 

Pročitajte više