Sasvim je normalno da djeci bude dosadno, štoviše - poželjno je!

Foto: 123RF

DOSADA je poželjna i korisna za dječji razvoj, tvrde stručnjaci. Vrlo nam se često dogodi osjećaj nesigurnosti što učiniti u trenucima kada se naše dijete dosađuje, ne znamo kako ga zabaviti ili na koji mu način potaknuti maštu da nešto i samo osmisli. No ljepota dosade i jest u tome da uči djecu kako da se zabavljaju. Taj ih osjećaju uči nužnoj životnoj vještini koja djecu priprema za svijet odraslih. 

"Suočavanje s dosadom pomaže djeci da nauče tolerirati frustracije i kontrolirati svoje emocije. Kao što svaka odrasla osoba to zna, riječ je o velikim čimbenicima koji su potrebni da bismo uspjeli u životu", rekla je dr. Alice Ann Holland iz Psihološkog udruženja u Teksasu.

"To je posebno važno za djecu koja tek kreću u školu. Većini njih škola nije pretjerano uzbudljiva pa se moraju naučiti nositi s dosadom kako bi dostigli svoj akademski potencijal. Ne želite da dijete pokušava naučiti kako tolerirati dosadu dok istovremeno pokušava naučiti množenje", kaže dr. Holland.

Dosada pomaže i u razvijanju komunikacijskih vještina. Djeca se često, iz potrebe da stvore vlastitu zabavu, vežu s drugim vršnjacima. 

"Djeci je potrebna sloboda da se opuste i imaju vremena za sebe kao i odrasli. To podupire normalan razvoj mozga, a posebno emocionalni razvitak", poručila je dr. Holland.

Roditeljstvo u modernom dobu često je ispunjeno pritiscima, stresom i tjeskobom, što je ponekad potpuno iscrpljujuće, pa naše ideje o zabavi nekada ne budu baš najbolje. Važno je da djeca znaju uskočiti kada mama i tata ostanu bez ideja jer tako ćemo ih naučiti kako da se nose s emocijama. 

Pročitajte više