Šokantno izvješće: Djeca mlađa od deset godina ne čuju detektor dima

Foto: 123RF

IAKO ako mislimo da će kupnja sigurnosnih uređaja poput alarma koji mogu detektirati provalnike ili dim prevenirati neželjene situacije i zaštiti nas, a posebno djecu, situacija je drugačija.

Jedno istraživanje otkrilo je da djecu mlađu od deset godina neće probuditi alarm za dim ako se oglasi noću kad spavaju.

BBC Watchdog proveo je ispitivanje na osmero djece u dobi od 16 mjeseci do deset godina, a samo jedno se probudilo nakon što se oglasio alarm. Također, to dijete je ustalo iz kreveta, uzelo medu i vratilo se spavati.

Mama Jo Leigh, čije je dvoje djece sudjelovalo u testu, rekla je da bi bilo korisno kada bi se takva informacija nalazila na proizvodima za tu namjenu.

"Apsolutno je nužno da se na pakiranje alarma stavi informacija da dimni alarm možda neće probuditi vašu djecu", prenosi njenu izjavu britanski The Sun.

Moguće rješenje mogao bi biti dimni alarm koji kombinira visokofrekventni alarm koji budi odrasle osobe, a istovremeno u dječjoj sobi emitira snimku poznatog glasa na koji će djeca reagirati.

Alarm sa snimkom glasa testiran je na istoj djeci i rezultat je bio bolji: šest od deset djece se probudilo.

Dave Coss iz vatrogasno-spasilačkog tima Derbyshire također je testirao takvu vrstu alarma na 664 djece u suradnji sa Sveučilištem Dundee. Samo se 28 posto djece probudilo kad je oglasio uzbunu.

Pročitajte više