Spužva za pranje posuđa je leglo bakterija. Evo kako ćete je temeljito očistiti

Pixabay.com

OSIM ako vaša spužva za pranje posuđa nije potpuno nova, onda sigurno sadrži brojne bakterije, piše Insider. Spužva puna bakterija neugodno miriše, a od nekih se možete i razboljeti.

Janilyn Hutchings, certificirana profesionalka za sigurnost hrane, o spužvama kaže: "Ako su prljave, mogu širiti bakterije na sve s čim su u doticaju, od posuđa i pribora, do kuhinjskih dijelova i aparata."

Zašto biste trebali redovito čistiti spužvu?

Kvasac, plijesan, bakterije… Sve su to razlozi zbog kojih spužva neugodno miriše ili nešto još gore.

Studija iz 2017. godine pokazala je da se fekalne koliformne bakterije nalaze u 44 posto kuhinja pa i na spužvama i krpama. Ova ešerihija koli može biti bezopasna, ali određene vrste mogu uzrokovati dijareju, grčeve i povraćanje. Zapravo, studija provedena u Japanu, došla je do zaključka da spužve za suđe predstavljaju drugo mjesto u kući na kojoj se skuplja najveći broj bakterija.

U vašoj spužvi mogu se nalaziti i druge vrste bakterija, poput stafilokoka ili kampilobakterija, koje također mogu uzrokovati dijareju. Doktorica Jennifer Quinlan, kaže da ne odgađate čišćenje spužve.

"Općenita preporuka je da se to radi na dnevnoj razini", kaže ona.

Metode za čišćenje spužve

Postoje dvije glavne metode dezinficiranja spužvi koje ga čine sigurnim za ponovno korištenje:

Perilica za posuđe: Ako uključujete perilicu za posuđe svaku večer prije nego što legnete u krevet, doktorica Quinlan predlaže da slobodno stavite spužvu za posuđe u nju. Toplina dezinficira spužvu i vaše posuđe istovremeno.

Mikrovalna pećnica: "U konačnici smočite spužvu, osigurajte da je vlažna, stavite je u mikrovalnu pećnicu i tu je držite jednu minutu. Vidjet ćete kako para izlazi i nje",  kaže Jennifer Quinlan.

I ovdje je glavna stvar u toplini. Ipak, ova metoda nije naivna, tako da se prvo informirajte o tome kako ispravno dezinficirati spužvu na ovaj način.

Ove dvije metode 99 posto ubijaju bakterije koje su prisutne na spužvi. Doktorica Quinlan ističe da su one, zaista, jednostavne.

Sljedeće se metode ne preporučuju:

Vruća sapunica: Vruća voda iz slavine neće biti dovoljno topla da bi uklonila bakterije, sudeći prema Quinlan. Mogli biste prokuhati vodu na štednjaku i staviti spužvu u nju, ali samo ako nemate mikrovalnu pećnicu ili perilicu za posuđe.

Izbjeljivač: Toplina je dosta učinkovitija nego izbjeljivač za ovu svrhu, savjetuje Jennifer ističući da je toplina ta koja ubija patogene. Plus, ako pokušate izbijeliti svoju spužvu, izbjeljivač ne uspijeva uvijek prodrijeti kroz cijelu spužvu. Uz to, riskirate da izbjeljivač dospije na površinu za pripremu hrane i na hranu.

Kada baciti spužvu?

U određenom trenutku treba, jednostavno, baciti svoju spužvu. Dva tjedna sasvim ej dovoljno da je koristite.

"Mijenjajte spužvu barem svaka dva tjedna i to će spriječiti bakterije da se šire. Također biste trebali zamijeniti spužvu ako čudno miriše ili se krene raspadati", kaže Janilyn Hutchings.

Studija iz 2017. godine kaže da čišćenje vaših kuhinjskih spužvi ne uklanja bakterije toliko dobro koliko mislite, u svakom slučaju. Možda bi najbolje bilo mijenjati spužve svaki tjedan, nego da ih pokušavate očistiti.

Pročitajte više