Što napraviti kada vas dijete udari? Psihologinja otkrila što obavezno izbjegavati

Foto: Shutterstock

GOTOVO je nemoguće u potpunosti ostati smiren kada nas dijete udari, odnosno povrijedi, objašnjava psihologinja Laura Markham. Roditelji u tom slučaju često reagiraju burno, a to je, kako tvrdi psihologinja, jedna od najvećih grešaka koje mogu napraviti. Naime, u većini slučajeva udarac djeteta nije znak njegove mržnje, agresije, pa čak ni ljutnje, već neke druge frustracije ili emocionalne potrebe koju ne zna izraziti na drugačiji način.

Dakle, što onda roditelj treba napraviti kada ga vlastito dijete udari? ''Bilo koja radnja koja uključuje fizičku bol s vaše strane imat će rezultate koji neće biti dobri ni za jedno od vas. Ionako neugodna situacija samo će još dodatno eskalirati i nastaviti ciklus koji uključuje fizičko nasilje koje nikada nije preporučljivo'', objašnjava psihologinja koja dodaje da udarci djeteta najčešće proizlaze iz straha.

''Pa čak i kada ne znate čega se vaše dijete zapravo boji te se čini da njegova agresija dolazi niotkuda, vaše dijete ovako pokazuje svoj strah. Ako na njega odgovorite još većom agresijom, eskalirat ćete postojeći strah i povećati vjerojatnost budućih udaraca'', upozorava Markham.

Ponekad djetetov udarac proizlazi iz radoznalosti. Naime, ono tijekom odrastanja eksperimentira i preispituje granice, a psihologinja naglašava kako roditelji trebaju shvatiti da je to samo prolazna faza, ali i prilika da postupe na odgovarajući način te zaustave daljnje udarce.

Kako reagirati kada dođe do udarca?

Najgora stvar koju roditelj može učiniti kada ga dijete udari jest da viče na njega, vrijeđa ga ili primijeni fizičko nasilje. Kako bi dijete što bolje naučilo kontrolirati vlastite emocije, psihologinja savjetuje da roditelji trebaju reagirati na sljedeći način.

''Najprije prihvatite njegove osjećaje, dajte mu do znanja da vidite kako je ljuto ili frustrirano zbog nečega. Zatim postavite čvrste i jasne granice objašnjavajući djetetu da udarac boli te da mu isto nećete dozvoljavati. Također, dobra je ideja predložiti djetetu kako da reagira kada je ljuto ili zbog nečega frustrirano. Naprimjer, možete mu reći da vam idući put riječima opiše što ga muči umjesto da vas udara. I na kraju, ali jednako važno, obavezno kontrolirajte vlastite emocije. Najveća greška bi bila da i vi udarite dijete da ono vidi kako ste se vi osjećali jer to nema smisla'', objašnjava Markham.

Pročitajte više