Što označava pojam "dugina beba"? Neke mame ga odbijaju, dok drugima pruža utjehu

Foto: Shutterstock

NA DRUŠTVENIM mrežama možete primijetiti upotrebu termina "rainbow baby" ili "dugina beba". Radi se o djetetu koje je žena rodila nakon spontanog pobačaja, mrtvorođenja ili smrti prethodnog djeteta. Pojam je postao naširoko prihvaćen.

Smisao pojma je to da nakon emocionalne oluje gubitka dugina beba, poput duge nakon oluje, pruža nadu i radost za budućnost. "Za roditelje koji su iskusili bol gubitka bebe, pojam 'dugine bebe' je utješan zbog radosti koju doživljavaju nakon teškoća i boli", rekla je dr. Quantrilla Ard, koja studira zdravstvenu psihologiju.

"To je poseban način da se slavi i poštuje život njihova djeteta bez posebnog objašnjavanja okolnosti vezanih uz rođenje novog života."

Izraz "dugina beba" čvrsto se ukorijenio u društvu

Pojam "dugina beba" proširio se izvan društvenih mreža. 2018. godine dictionary.com dodao je taj izraz u svoj odjeljak Svi pojmovi, koji bilježi pojmove koji još nisu obuhvaćeni službenim rječnikom, prema Johnu Kellyju, višem uredniku te stranice. Od tada je pojam postao još popularniji.

"Od tog trenutka izraz 'dugina beba', velikim dijelom zahvaljujući online forumima o roditeljstvu i naporima mnogih majki da destigmatiziraju pobačaj, proširio se u mainstream leksikon", rekao je Kelly.

Upotreba izraza počela najkasnije 2008. godine

Te se godine izraz pojavio u jednoj od priča iz knjige autorice Christie Brooks, Naše srcedrapajuće odluke: 46 žena dijeli svoje priče o gubitku žarko željenih trudnoća, kako kaže Kelly.

S obzirom na to da su mnoge žene počele upotrebljavati taj pojam, on se ustalio. "Više je obitelji koje dijele svoje priče o gubitku i radosti na platformama društvenih medija, kao i u stvarnom životu, što uključuje korištenje izraza 'dugina beba'", rekla je Ard. "Iskustva s gubitkom trudnoće i smrti dojenčadi bila su vrlo osjetljive i tabu teme godinama. Sada obitelji shvaćaju da nisu same. Otkrivaju da postoji velika snaga u zajednici, a dijeljenje iskustava povezuje ih s drugima umjesto da ih izolira."

Nekim ženama termin se uopće ne sviđa

Kad je Karie Fugett iz Draina u Oregonu prije više od deset godina imala spontani pobačaj, mislila je da više nikad neće ostati trudna, kako piše Insider. "Bilo mi je toliko teško zbog toga da sam se zaklela da nikad neću imati djecu. Samo nisam htjela riskirati ponovno osjetiti tu tugu", rekla je.

Danas je Fugett trudna 24 tjedna. Nedavno je u internetskim grupama naišla na izraz "dugina beba", no ta joj se ideja nije svidjela. "Uopće se ne osjećam povezanom s tim pojmom i izbjegavam razgovore o duginim bebama u grupama za mame", rekla je Fugett. "Mislim da me to previše pogađa. Ne želim se podsjećati na gubitak koji sam doživjela svaki put kad pomislim na ovo dijete koje sad nosim. Samo pokušavam uživati u ovom zasebnom, vrlo posebnom iskustvu."

Poistovjećivanje s pojmom "dugina beba"

Drugim ženama taj izraz donosi osjećaj utjehe. Kad je kći Caile Smith umrla od SIDS-a, pitala se treba li imati još djece. "Gubitak kćeri doveo je do toga da sam se osjećala kao da sam osuđena na propast kao majka, gotovo kao da nisam dovoljno dobra ili vrijedna da imam još jedno dijete", rekla je Smith, koja živi u Indiani.

Samo četiri mjeseca nakon kćerine smrti Smith je saznala da je trudna s blizancima. Izjedala ju je briga, ali prihvaćanje ideje o duginim bebama donijelo joj je utjehu.

"Izraz 'dugina beba' dao mi je nešto nade za koju sam se mogla držati", rekla je. Smith danas ima dva para blizanaca. Njezina starija djeca, rođena prije kćerine smrti, uskoro će napuniti šest godina, dok će njezini dugini blizanci uskoro imati tri godine. I dalje smatra da im izraz "dugine bebe" dobro pristaje.

"To me podsjetilo da se godišnja doba mijenjaju i da nosim drugačiju djecu koja će živjeti drugačiju priču od svoje sestre", rekla je. "Rođeni su sretni i zdravi, a svjetlost koju su dali našoj obitelji opravdava titulu 'dugine bebe'."

Pročitajte više