Što sve roditelji rade krivo kad je u pitanju briga oko dječjih zubića

Foto: 123rf

SVAKI RODITELJ zna da su redovito pranje, zdrava prehrana i redoviti odlasci stomatologu ključ zdravih zubi.

Međutim, broj karijesa već na mliječnim zubima kod djece ipak pokazuje kako neke stvari roditelji rade pogrešno kada je u pitanju njega djetetovih zubića.

Djeca peru zube sami

Većina djece nema u potpunosti razvijene motoričke sposobnosti čak i do 8. godine, pa bi roditelji osim detaljnog objašnjenja kako pravilno prati zube trebali povremeno nadzirati dijete kako bi bili sigurni da ih pere temeljito i ispravno. Nepravilno čišćenje ne znači da su djeca lijena, nego samo da im možda njihove sposobnosti još uvijek ne omogućuju da samostalno operu zube kako bi trebali.

Bočica u krevetu

Najlakši način za razvoj karijesa svakako je davanje bočice djetetu neposredno prije spavanja. Radilo se o soku, čaju ili mlijeko, gotovo je nevažno, dok god šećeri i bakterije ostaju cijelu noć u djetetovoj usnoj šupljini i olakšavaju kvarenje i propadanje zubi. Ako se dijete još uvijek budi tijekom noći i jede, trebalo bi gazom ili nježnom četkicom i toplom vodom zube prebrisati nakon hranjenja.

Odlazak stomatologu kada je već prekasno

Vrlo često se djeca prvi put susreću sa stomatologom kada je zubić već pokvaren. Prvi odlazak bi svakako trebalo obaviti što ranije, kako dijete ne bi razvilo strah prema zubaru već od malih nogu. Objasnite djetetu važnost redovitih kontrola, kako bi posjet stomatologu bio zabavan.

I zdrava hrana može biti loša za zube

Namirnice poput banana, sušenog voća ili orašastih plodova jesu zdrave, no vrlo često ostaju između zubića ili se zbog svoje ljepljivosti zadržavaju na caklini. Pogotovo kada je u pitanju sušeno voće u kojima se nalaze vrlo visoke razine šećera koje su najlakši put do stvaranja karijesa.

Shvaćate njegu usne šupljine vrlo olako

Možda mislite da je uspješno liječenje sasvim dovoljno da bi se povremeno moglo preskočiti redovito temeljito čišćenje zubića, no zdravlje usne šupljine mnogo je važnije. Zdravi zubi pomažu pravilnom rastu i razvoju čeljusti i samim time stvaraju idealno okruženje za pravilan i zdrav rast trajnih zubi. Karijes u ranoj dobi, osim što dovodi do bola, može biti izvor upale, pojave čira u usnoj šupljini, pa dovesti i do problema s govorom, lošim snom i niskim samopoštovanjem kod djeteta.

Izbjegavate fluor

Iako se često govorilo o štetnosti fluora, stručnjaci se slažu kako je on i dalje najbolji način za sprječavanje karijesa. Obratite pažnju na količine zubne paste. a djeci mlađoj od tri godine dovoljna je količina zubne paste veličine zrna riže, dok je djeci od tri do šest godina dovoljna količina zrna graška.

Pročitajte više