Što znači "normalno" krvarenje nakon poroda, a kada je vrijeme za zabrinutost?

Foto: 123rf

IAKO je i sam oporavak nakon poroda prilično individualna stvar, baš kao i period dolaska nove menstruacije, vrijeme babinja zapravo je prilično slično svakoj ženi. Babinje, odnosno period od 40 dana nakon poroda smatra se vremenom fizičkog oporavka, i periodom krvarenja. 

Tako svaka žena zna da će nakon poroda poprilično nadomjestiti krvarenje (od kojeg ste imale odmor tijekom trudnoće), i zato manje vašu svaku ženu, posebno prvorotkinju, čak i plaši taj podatak jer 40 dana krvarenja zapravo uopće ne zvuči "normalno". Iako jest i to znamo da jest. Jer realno, organizam se zaista treba oporaviti od tako intenzivnog iskustva kao što je porod. I tijelo mora izbaciti viškove koje su do tada trebali za normalno funkcioniranje maminog organizma još za vrijeme razvoja bebe. 

I tu stoga nema velike razlike je li žena rodila vaginalno ili craskim rezom. 

No mnoge se žene, znajući sve to, ipak pitaju - koliko je zaista normalno? Koliko dugo, koliko obilno, kakve boje mora biti krv i slično?

O toj su temi nedavno pričali dva američka stručnjaka - dr. Iffath Hoskins koji je spomenuo da je normalno krvarenje u periodu od 10-14 dana, a doktorica Heather Rupe, koja se s njim slaže, dodala je da je nakon tog perioda još uvijek normalno povremeno krvarenje i to do 8 tjedana nakon poroda. 

Isto se tako skroz normalnim smatra da će krv odmah nakon poroda biti svjetlije boje i gušća, a kako će vrijeme prolaziti boja će postajati sve tamnija - prema smeđoj ili čak i narančastoj nijansi, krvarenje će biti smanjenog obima. U tom vremenu, kako to već svaka rodilja zna, savjetuje se apstinencija od seksa, sve dok krvarenje ne prođe ili barem ne postane manje. 

>>>Zašto je seks nakon poroda bolan?<<<

Sve do tada ženi će ulošci biti "najbolji" prijatelj, no kako savjetuju ovi stručnjaci, ako žena nakon poroda ne prestane obilno krvariti, ako se ono ne smiruje, ako vam natapa uložak, vrijeme je za reakciju - jer to ne bi smjelo biti "normalno". Isto kao što ne bi smjela biti normalna niti bol u trbuhu, groznica, temperatura, te sam miris (smrad) krvi ukoliko je došlo do gnojenja. Odnosno sepse koje se u ovom slučaju smatra najgorim neprijateljem rodilja. 

U tom slučaju, ako zbog bilo kojeg navedenog "simptoma" sumnjate da se s vama događa nešto što ne bi trebalo, svakako se obratite liječnicima i puno prije dogovorenog termina za prvi pregled nakon dolaska kući, a koji se obično ugovara nakon babinja. 

>>>Znate li koliko točno dana treba ženi da dođe k sebi nakon poroda?<<<

 

Pročitajte više