Stručnjaci otkrili koliko bi djeca trebala biti stara da mogu ostati sama u kući

Foto: 123RF

PREMA Obiteljskom zakonu, djecu predškolske dobi ne smije se ostavljati bez nadzora osobe starije od 16 godina. Drugim riječima, ne postoji točno određena dobna granica kada dijete može ostati samo kod kuće pa su roditelji prepušteni vlastitoj procjeni.

Slična situacija sa zakonskim regulativama je i u mnogim drugim državama pa su znanstvenici odlučili ispitati što o tome misle socijalni radnici u SAD-u. Tim sa Sveučilišta Iowa u svom istraživanju tražio je mišljenje od gotovo 500 socijalnih radnika te se pokazalo kako čak polovica ispitanih smatra kako bi djeca trebala imati minimalno 12 godina prije nego ostanu sama na četiri sata ili duže. Štoviše, složni su kako bi trebalo biti zakonom zabranjeno mlađu djecu ostavljati bez nadzora.

Osamdeset posto kaže kako bi trebalo biti ilegalno ostaviti samu djecu mlađu od 10 godina, a 94 posto ispitanih socijalnih radnika isto smatra za djecu mlađu od osam godina, piše Daily Mail.

Gotovo svi ispitanici složili su da bi se ostavljanje djeteta od šest ili manje godina samog kod kuće trebalo smatrati zanemarivanjem, a otprilike polovica smatra da je zanemarivanje i ako roditelji djetetu od 10 godina dopuštaju da bude bez nadzora duže od četiri sata.

Također, autor ove studije, dr. Charles Jennissen istaknuo je kako su dosadašnje studije pokazale da je u SAD-u čak 40 posto smrtnih slučajeva djece posljedica nedostatka nadzora odraslih.

Istraživanje je predstavljeno Nacionalnoj konferenciji američke Akademije za pedijatriju u New Orleansu.

Pročitajte više