Stručnjakinja otkrila kako umiriti ljutito dijete u sekundi, ali nisu svi oduševljeni

Foto: Pexels

JEDNA od vodećih australskih stručnjakinja za roditeljstvo Maggie Dent kaže bi roditelji ljutito dijete koje ima izljev bijesa trebali umiriti jednostavnim pitanjem.

Na Facebooku je objavila trik koji navodno umiruje dijete u dvije sekunde. Kako kaže, dijete će se tako fokusirati na vas, a ne na ono zbog čega je bijesno.

"Dobri primjeri pitanja su: ‘Je li to bio auto tvog tate’, ‘Želiš li nešto popiti’ ili ‘Hoćemo li se izaći igrati?’"

"Takva pitanja skrenut će njegovu pozornost s onoga što ga ljuti i pomoći mu da razmisli o nečem drugom", napisala je. 

Iako dio roditelja smatra da je ideja dobra, drugi se uopće ne slažu.

"Dijete bi trebalo osjetiti emociju i procesuirati je", "Ili možete djetetu dopustiti da nauči da su ljutnja i tuga emocije kojih se ne treba bojati", smatraju.

Ometanje je prema nekim stručnjacima jednostavna strategija koja je dobra u situacijama u kojima ponašanje može predstavljati problem.

"Isticanje nečeg zanimljivog, nova igra ili grimase su izvrstan način da odvratite djeci pažnju kad postanu nervozna ili imaju poteškoća u odnosu s drugima", navodi na svojoj web stranici udruga Raising Children.

Dobre tehnike odvraćanja pažnje uključuju davanje djeci nove igračke, promjenu igre ili prostora u kojem borave. Također, možete promijeniti aktivnost koju radite ili početi pjevušiti pjesmu kako biste im odvratili pažnju, savjetuje Raising Children.

Međutim, u nekim slučajevima ova metoda ne djeluje. To se obično događa kad dijete nekoga povrijedi ili je previše uznemireno da se smiri.

Pročitajte više