Studija: Djeca koja imaju stroge roditelje pod većim su rizikom od depresije

Foto: Pexels

POSTOJI milijun načina kako biti dobar roditelj, a svatko radi ono što misli da je najbolje za njegovo dijete. S obzirom na to da ne postoji određeni vodič o tome kako ispravno odgajati djecu, od svih stilova roditeljstva koji postoje može biti teško znati koji je pravi.

Novo istraživanje tako je pokazalo da djeca sa strogim roditeljima imaju veću vjerojatnost da će u kasnijoj dobi razviti depresiju, a spomenutu studiju proveli su istraživači s belgijskog Sveučilišta Leuven.

Istraživači navode da roditelji koji imaju autoritativni stil odgoja mogu doslovno promijeniti funkcioniranje mozga svog djeteta, što ga time može učiniti sklonijim stvarima koje znatno utječu na mentalno zdravlje, između ostaloga i depresiji. To se posebno odnosi na one roditelje koji su u odgoju koristili fizičko kažnjavanje i emocionalnu manipulaciju.

U istraživanju je sudjelovalo 23 djece u dobi od 12 do 16 godina, koja su odrastala uz strog roditeljski nadzor. Usporedili su ih s drugom skupinom djece, koja su rekla da su ih roditelji više podržavali ili im davali više slobode. Kad su znanstvenici proučavali genome, otkrili su da su djeca koja su odrastala sa strogim roditeljima imala promjenu u moždanim stanicama i to ih je učinilo podložnijima depresiji.

Kako stoji u studiji, to bi znači da strogo roditeljstvo mijenja mozak djeteta i način na koji on funkcionira, a te iste promjene znanstvenici nisu uočili kod djece čiji roditelji koriste druge metode odgoja. Izjavili su da bi ovo novo otkriće moglo dovesti i do razvoja programa probira koji bi pomogao u identificiranju pojedinaca koji su izloženiji većem riziku od razvoja depresije ili nekih drugih problema s mentalnim zdravljem, donosi Moms.

Pročitajte više